Ministrul Sănătăţii interpelat de deputații PNL Constanța

Ministrul Sănătăţii interpelat de deputații PNL Constanța

Nu este un mister faptul că sistemul de sănătate este la pământ în România, însă în județul Constanța problema devine din ce în ce mai gravă. Oameni care au contribuit toată viața lor la bugetul sistemului de sănătate nu pot beneficia de îngrijire medicală adecvată atunci când au mai mare nevoie. Cu toate că presa constănțeană a semnalat de foarte multe ori, de-a lungul timpului, problemele apărute, Ministrul Sănătăţii nu a luat măsurile necesare pentru a le remedia. Mai mult decât atât, unicul centru pentru îngrijiri paliative din sud-estul României a fost închis luna aceasta.
Din aceste motive, deputații Partidului Național Liberal filiala Constanța, Bogdan Huțucă și Robert Boroianu, au depus săptămâna aceasta două interpelări către Ministrul Sănătăţii, solicitând măsuri urgente pentru a preveni un dezastru pentru bolnavii cu cancer. Aceste interpelări trebuie să constituie doar un prim pas, necesar de altfel, însă este nevoie de o acțiune directă și imediată a celor de la conducerea Ministerului Sănătăţii și a Direcției de Sănătate Publică a județului Constanța. Chiar dacă a trecut demult vremea vorbelor, din păcate până acum, factorii de decizie nu au făcut nimic iar lucrurile se înrăutățesc în județul nostru.

Interpelare adresată domnului Florian-Dorel BODOG, Ministrul Sănătăţii din partea domnului Bogdan Huțucă, deputat PNL de Constanța

Obiectul interpelării: Constanța este privată de funcționarea unei secții publice de radioterapie
Stimate domnule ministru,
Vă interpelez cu privire la o situație de sănătate publică deosebit de gravă din Constanța. În ciuda faptului că județul Constanța este pe lista celor mai mari județe din țară, atât ca populație, cât și ca suprafață, acesta nu deține în acest moment și nu a avut în ultimii doi ani o secție funcțională de radioterapie în cadrul Spitalului de Urgență Județean Sfântul Apostol Andrei din Constanța.
Fără să speculez asupra condițiilor care au pricinuit producerea unui prejudiciu extrem de grav bolnavilor de cancer din județ și familiilor acestora, vă transmit că situația în care s-a ajuns este de-a dreptul inacceptabilă, mai ales din cauza faptului că, recent, singurul centru de îngrijire paliativă pentru bolnavii oncologici din oraș a fost închis.
În timp ce alte orașe, precum Timișoara sau Sibiu, au reușit să achiziționeze aparate performante de radioterapie și să acorde, chiar și gratuit, tratamentele necesare bolnavilor oncologici, constănțenii sunt nevoiți să se deplaseze până în București pentru a putea beneficia de ședințele de radioterapie, în cazul în care nu apelează direct la serviciile medicale private disponibile în oraș.
Studiind prețurile la care alte spitale de stat din țară au reușit să procure aparatura necesară funcționării unei secții de radioterapie, am ajuns la concluzia că acestea variază între 1,6 și 3 milioane de euro.
În calitate de vicepreședinte al Comisiei de Buget din Camera Deputaților vă propun, domnule ministru, ca la proxima rectificare bugetară să țineți cont de situația mai sus menționată și să prevedeți alocarea fondurilor necesare pentru dotarea Spitalului Județean de Urgență Constanța cu o secție nouă de radioterapie.
Domnule ministru,
După cum bine știm, bolnavii de cancer se luptă, din păcate, cu o boală cumplită, adesea neiertătoare pentru mulți dintre ei. În aceste condiții, consider că pacienții nu ar trebui să mai poarte încă o luptă, și anume aceea cu sistemul de sănătate din România și, prin urmare, vă solicit respectuos să țineți cont de propunerea mea și să dispuneți, cu maximă celeritate, soluționarea acestei probleme semnalate, știind că fiecare clipă pierdută poate însemna încă o viață chinuită sau chiar irosită pe drumul Constanța – București.

Interpelare adresată domnului Florian-Dorel BODOG, Ministrul Sănătăţii de către domnul Aurel-Robert BOROIANU, deputat PNL de Constanța

Obiectul interpelării: închiderea Centrului „Casa Soarelui”, singurul centru de îngrijire paliativă din Constanţa
Stimate domnule ministru,
Singurul centru de îngrijire paliativă din Constanţa, și anume „Casa Soarelui” își închide porțile deoarece Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța nu a mai prelungit contractul de închiriere al imobilului în care și-a desfășurat neîntrerupt activitatea centrul respectiv, timp de peste 10 ani.
În acest moment, Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui“ se află în imposibilitatea de a mai obține avizele necesare funcționării din motivul mai sus menționat. Începând cu data de 1 septembrie 2017, bolnavii de cancer, beneficiari ai serviciilor socio-medicale ai Centrului „Casa Soarelui“, sunt puși într-o situație inacceptabilă din punctul meu de vedere.
Aș vrea să vă atrag atenția asupra faptului că, încă de la înființarea centrului, o echipă de oameni profesioniști și dedicați au reușit să pună pe picioare un sistem care le-a oferit bolnavilor atenția și grija de care au nevoie – probabil – în ultimele clipe de viață, iar toată această muncă a fost prestată non-profit. În urma contractului încheiat de acest centru de îngrijiri cu Casa de Asigurări de Sănătate, fondurile au fost direcționate către plata personalului medical, către întreținerea imobilului și către asigurarea materialelor medicale.
Mai mult decât atât, Fundația Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui” a amenajat clădirea și tot ceea ce presupune pentru ca aceasta să poată fi funcțională. Repet, toate acestea fiind non-profit! Și acest lucru a fost făcut numai în beneficiul pacienților cu probleme oncologice pe care, în prezent, până la soluționarea situației menționate, Direcția de Sănătate Publică din Constanța i-a lăsat pe drumuri.
În acest sens, vă solicit, domnule ministru, să luați toate măsurile necesare, în regim de urgență, pentru soluționarea acestei probleme, respectiv prin cedarea imobilului în care și-a desfășurat activitatea Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui” spre administrare Consiliului Județean Constanța, unde, poate, am găsi o rezolvare mai rapidă a situației.
În același timp, doresc să întreb pe Ministrul Sănătăţii, dacă avea cunoștință de acest caz și cum a fost posibil să se ajungă aici, fără să fie găsită din timp, de către cei abilitați, o soluție corectă pentru îngrijirea bolnavilor afectați de o boală atât de neiertătoare cum este cancerul.
Din anul 2003 și până în acest an s-au găsit soluții pentru ca Centrul de Îngrijire să funcționeze. Nu înțeleg, domnule ministru, ce s-a putut întâmpla de această dată și care sunt motivele reale pentru care Direcția de Sănătate Publică Constanța, aflată în subordinea dumneavoastră, refuză să prelugească un contract care a funcționat de peste 10 ani.
În final, vă solicit, cu deosebit respect, să atașați răspunsului la prezenta interpelare, o copie a contractului de închiriere, precum și a tuturor actelor adiționale, dintre Direcția de Sănătate Publică din Constanța și Centrul Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui”.
Deputații PNL Constanța au fost de asemenea semnatarii moțiunii simple pe Educație, un alt domeniu distrus de guvernarea iresponsabilă a PSD-ului, pe care vă invit să o citiți aici: bogdanbola.ro/romania-fara-educatie-de-calitate-este-o-romanie-saraca/363
Domnule Vergil Chițac, dați-vă demisia din Parlament!

Domnule Vergil Chițac, dați-vă demisia din Parlament!

Din respect pentru Omul Politic care a fost Mircea Ionescu Quintus, am amânat acest comunicat de presă. Dar tocmai pentru că noi, tinerii liberali, am învățat câte ceva de la Quintus și nu de la domnul Vergil Chițac, nu am putut să nu spunem adevărul și să nu ne exprimăm dezgustul față de atitudinea sa cu privire la oamenii care au muncit pentru el și l-au dus în Senatul României!
Cu toate că organizația de tineret a Partidului Național Liberal filiala Constanța a decis de multe ori sa rămână neutră în raport cu problemele interne ale organizației de seniori, vestea demisiei domnului amiral Vergil Chitac a generat un val de indignare în rândul tinerilor, mai ales având în vedere declarațiile recente ale acestuia în spațiul public.
Astfel de declarații tăioase și acuzații grave, poate ar fi trebuit să le faceți și împotriva celor de la PSD, chiar și doar pentru câteva luni, din calitate de lider al opoziției în Consiliul Local Constanța. Dar ați ales calea mai ușoară, să nu vă asumați un rol de combatant, ci doar de observator tăcut, în continuare doar criticând „partidul”, niciodată construind o organizatie puternică..dar, poate că aceasta era și ideea dvstră de la bun început.
Deși a fost primit de noi cu brațele deschise, cu optimism și încredere în ceea ce privește experiența sa de viață și profesionalismul demonstrat în activitatea academică, domnul amiral s-a distanțat rapid de activitatea partidului și mai ales de organizația de tineret, lipsind de la evenimentele pe care le organizam pentru dumneavoastră, tratând cu aroganța sfaturile și munca pe care am depus-o în timpul celor două campanii electorale.
Vă precizăm, domnule Chițac, că timpul este o resursă la fel de prețioasă pentru tinerii liberali, pe care am fi putut-o folosi cu totup diferit, decât mergând din casă-n casă în campanii. Însă, spre deosebire de dumneavoastră, nu considerăm timpul, pe care l-am alocat campaniilor locale și parlamentare, ca fiind unul „irosit”. Cum credeți că se simt acum toți acei membri care au mers pentru dumneavoastră prin toate coclaurile Constanței și au cerut un vot de încredere pentru candidatul PNL Vergil Chițac, nu pentru persoana fizică/amiral/profesor Vergil Chițac?
Noi, organizația de tineret a PNL Constanța, ne-am dedicat, în aceste perioade de timp, toate resursele și energia iar singurul lucru pe care l-am cerut a fost respectarea muncii noastre și a valorilor liberale în care credem necondiționat. Iar dumneavoastră, domnule senator, ați cerut doar să fiți pus pe o listă a Partidului Național Liberal (n-ați fost ales) pentru a ajunge în Parlamentul României. Asta ați făcut-o tocmai pentru că știați că șansele de a ajunge acolo ca independent sunt egale cu zero. Tocmai din acest considerent, niciun candidat independent nu a ajuns în Parlamentul României în acest mandat.
Înțelegem astăzi că singurul interes al domnului Vergil Chițac a fost unul de natură oportunistă, menit să îl propulseze într-o funcție publică de rang înalt la nivel național, nefiind interesat de valorile și principiile liberale pe care noi, tinerii, le împărtășim. Într-o rânduire corectă a lucrurilor, domnul Chițac ar fi trebuit să fie cel dintâi exemplu pentru organizația noastră și să insufle încredere și speranță tinerilor liberali. Din nefericire pentru noi toți, chiar și pentru dumneavoastră, acest lucru nu s-a întâmplat.
Ați declarat recent ca „împreună cu mulți prieteni, mai mulți decât membrii PNLJ (?!?!?), vom crea o platformă care va urmări dezvoltarea județului Constanța. Vom identifica problemele importante și vom oferi oamenilor soluții ca ei să poată judeca cu mintea lor. Vom fi coșmarul administrației și-i vom obliga să-și facă treaba pentru care au cerut votul oamenilor”. Cu tot respectul, până acum ce ați păzit, domnule Vergil Chițac?
Sunteți senator de peste un an de zile, abia acum v-ați hotărat sa fiți cosmarul administrației locale și centrale PSD? Dar, tot e bine ca v-ați saturat să fiți doar cosmarul organizației noastre, iar pentru asta, eu vă mulțumesc. Si o ultimă intrebare, dacă se poate: unde au fost prietenii acestia, atat de mulți, în zilele de campanie…pentru că dacă ne uităm în poze, sunt doar oameni pe care eu și organizația PNL îi cunoaște! Stați linistit, era retorică întrebarea…
Domnule Vergil Chițac, blamați public oportunismul celor din clasa politică actuală, dar cu toate acestea nu aveți nicio problemă să părăsiți organizația care v-a propulsat în Senatul României, după doar 8 luni de la semnarea adeziunii. Este adevărat că, servind sub stindardul liberal într-un oraș precum Constanța, succesul nu ne-a fost mereu alături, dar niciodată noi nu am întors spatele partidului și, PRIN NOI ÎNȘINE, am reușit să ne redresăm moral, indiferent cât de usturătoare era înfrângerea.
Domnule senator, știți unde se află pe harta județului, comuna Topalu? Vă întrebăm deoarece în campania pentru parlamentare nu ați ajuns niciodată acolo, dar ați luat cel mai mare procent de voturi din județ. Dar pe la Crucea și Gîrliciu ați ajuns vreodată? Cunoașteți organizațiile din Horia sau Ciobanu? Câte întâlniri ați avut cu alegătorii la Hîrșova ori Ghindărești? Adevărul este că nu ați mers deloc și nicăieri în campania pentru Parlament, dar ați stat liniștit deoarece știați că sunt niște nebuni de tineri care merg peste tot…pentru dumneavoastră.
Din aceste considerente, solicităm demisia de îndată a domnului Vergil Chițac din funcția de senator, funcție în care a ajuns cu sprijinul Organizației Tineretului Național Liberal Filiala Constanța. Suntem convinși că, o persoană de anvergura sa politică va avea mult succes cu o platformă proprie, precum alți distinși „liberali”, care au trecut de asemenea meteoric prin Partidul Național Liberal, crezându-se salvatorii noștri, dar făcându-ne numai deservicii.
Totodată, recomandăm conducerii Partidului Național Liberal ca orice persoană care dorește să activeze în acest partid istoric, să înceapă de jos, ca simplu membru. Orice „împrumut” pe care îl facem din afară, direct pe poziții de conducere, face mult rău organizațiilor noastre. Domnule președinte Huțucă, domnule președinte Orban, avem resursa umană necesară, tineri ce sunt cu adevărat dedicați principiilor și valorilor liberale, oameni care au pierdut mii de ore în campanii și nu cerut nimic, doar să fie respectați! Promovați-i pe ei, pe principiul meritocrației, tocmai pentru ca Partidul Național Liberal să nu mai aibă parte de asemenea derapaje.
P.S. Pentru cei care se întreabă, cum de îmi permit să vorbesc așa despre amiralul Vergil Chițac, vă prezint raportul meu de activitate după un an în Consiliul Județean Constanța, activitate care l-a ajutat, măcar puțin, să ajungă în Senatul Romaniei: bogdanbola.ro/asteptari-si-impliniri-la-un-de-mandat-consiliul-judetean-constanta-raport-de-activitate/117
În comuna Pantelimon, o investiţie ridică multe semne de întrebare

În comuna Pantelimon, o investiţie ridică multe semne de întrebare

În calitate de membru al Comisiei de Educaţie, Sport, Turism şi Tineret din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, am efectuat mai multe vizite de lucru în comuna Pantelimon, la invitaţia preşedintelui PNL Pantelimon Costel Armăşescu, unde am discutat cu cetăţenii şi cu consilierii locali ai Partidului Naţional Liberal din localitate, care mi-au expus o parte din problemele cu care se confruntă comunitatea.

Aşa cum orice locuitor al comunei îşi poate uşor imagina, principalul subiect de discuţie a fost starea extrem de precară a drumului judeţean DJ228B. Deşi are aproximativ șapte km lungime, aceştia sunt într-o stare foarte proastă, drumul este pe alocuri prăbușit, rostul longitudinal este crăpat iar îmbrăcămintea asfaltică este plină de gropi, crăpaturi și plombe sărite. Starea tot mai proastă a drumului afectează creșterea nivelului de trai al locuitorilor din zonă și blochează orice investiții care ar putea fi făcute de agenţii economici interesaţi sau autorităţile judeţene. Astfel, nu se pot crea noi locuri de muncă sau oportunităţi pentru tinerii din localitate, iar cetatea Ulmetum va rămane în continuare în afara oricărui circuit turistic judeţean.

Din aceste considerente, împreună cu consilierii locali ai Partidului Naţional Liberal din comuna Pantelimon, am depus o adresă la registratura Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri, prin care am solicitat clarificări privind programul cu lucrările de drumuri și poduri pentru anul 2017 finanțate din bugetul CJC, unde la secțiunea “Plombări îmbrăcăminți rutiere” se menționează și drumul județean DJ226B (DN2A-comuna Pantelimon-comuna Grădina-comuna Cogealac).

Pornind de la informațiile primite de la cetăţeni și analizând starea de fapt în comună, am întrebat administratorul special al Regiei dacă este de părere că lucrările de plombare vor face față traficului greu care se desfășoară în zonă și am solicitat o analiză mai minuțioasă a terenului de sub drumul județean, pentru a vedea dacă este nevoie de o consolidare suplimentară. Pentru mai multe detalii, vă invit să citiți materialul următor, unde am prezentat solicitările către RAJDP Constanța: bogdanbola.ro/comuna-pantelimon-si-cetatea-ulmetum-rupte-de-civilizatie/311

Interpelare către primarul interimar al comunei Pantelimon

Având în vedere aceste aspecte, lipsa de transparenţă de care a dat dovadă până în acest moment administraţia locală a comunei şi nevoia de a găsi soluţii la toate aceste probleme, am solicitat primarului interimar al comunei, alături de preşedintele PNL Pantelimon Costel Armăşescu şi echipa sa de consilieri locali liberali, în conformitate cu prevederile legii 544/2001 şi art. 31 din Constituţia României privind dreptul la informaţie, să ne pună la dispoziţie, nouă şi locuitorilor din comuna Pantelimon, următoarele informaţii cu caracter public:

  • Contractul de asociere în participaţiune pe care primăria Pantelimon îl avea iniţial cu SC NICO EXPLO CAR SRL şi toate actele subsecvente, anexe la contract, inclusiv documentaţia prin care au fost cedate cu titlu gratuit către SC YUL EURO TRANS SRL drepturile şi obligaţiile din contractul iniţial (de asemenea, orice anexă care a fost fost semnată de noile părţi ale contractului).
  • Vă rugăm să ne comunicaţi care este cuantumul anual al redevenţei primite de către comuna noastră, de la începutul contractului şi până în prezent. Menţionăm faptul că în cazul unor astfel de contracte, comunitatea beneficiază şi de o cantitate anuală de piatră, atât de necesară pentru pietruirea drumurilor din satele noastre. Din informaţiile pe care le deţinem, comuna noastră nu beneficiază de un asemenea protocol. Vă solicităm să aduceţi nişte lămuriri cetătenilor comunei şi pe acest subiect, cariera de piatră Pantelimon producând zilnic în jur de 4.000 de tone de piatră concasată de diferite sortimente, potrivit informaţiilor oferite pe propria lor pagina web – http://cariera-piatra-pantelimon.ro/index.php
  • Această asociere în participaţiune este, din câte cunoaştem, condusă de un consiliu de administrare format din patru membri, doi fiind din partea Consiliului Local, iar hotărârile acestui consiliu ar trebui consemnate într-un registru. Având în vedere că acest consiliu ar trebui să stabilească lunar şi repartizarea profitului între asociaţi, vă rugăm să ne puneţi la dispoziţie rapoartele lunare pe ultimii trei ani. De asemenea, reprezintă un mister pentru comunitatea noastră cine sunt cei doi membri desemnaţi din partea Consiliului Local Pantelimon pentru a ne reprezenta în cadrul acestei asocieri, motiv pentru care va rugăm să îi nominalizaţi şi să ne puneţi la dispoziţie documentaţia prin care aceştia au fost numiţi.
  • Există un raport scris de specialiştii primăriei din comuna Pantelimon din care să rezulte faptul că traficul greu se desfaşoară pe drumul de exploatare şi nu prin centrul comunei, aşa cum se sugerează în adresa transmisă în mai 2016 de fostul primar Neicu Vasile, Agenţiei pentru Resurse Minerale? Potrivit acestei adrese, pe care o solicităm să ne-o puneţi la dispoziţie, contrasemnată de domnul secretar Cristian Dima, se subliniază faptul că nu sunt afectate infrastructura şi clădirile adiacente drumurilor publice, motiv pentru care nu este necesară încheierea unui Acord de Reabilitare.

  • Domnule Primar, potrivit legii 284/2005, comunitatea noastră ar fi putut beneficia de reabilitarea drumurilor şi clădirilor din comună dacă un astfel de Acord ar fi fost semnat şi am fi putut creşte nivelul de trai al cetăţenilor din Pantelimon. Vă solicităm un punct de vedere public în care să ne spuneţi clar, în prima şedinţă de consiliu local, dacă susţineţi cele spuse de fostul primar în adresa către Agenţia de Resurse Minerale, că un astfel de Acord nu este necesar, că traficul greu se realizează doar pe drumul de exploatare iar clădirile şi drumurile nu sunt afectate.
  • De asemenea, vă solicităm ca la prima şedinţă a consiliului local din comuna Pantelimon să puneţi pe ordinea de zi propunerea noastră, a consilierilor liberali, prin care solicităm înfiinţarea unei comisii pentru evaluarea în teren a pagubelor produse de către traficul greu din comună. Un astfel de proiect, pe care ne obligăm să îl susţinem şi să îl fundamentăm, vine în sprijinul comunităţii pe care o reprezentăm şi poate pune bazele pe care vom recontrui viitorul comunei.

În speranţa în care solicitările noastre vor primi răspunsurile necesare în cel mai scurt timp posibil, domnule Primar, vă asigurăm de tot sprijinul nostru, al consilierilor locali şi judeţeni ai Partidului Naţional Liberal. Considerăm că problemele cu care se confruntă localitatea noastră durează de prea mult timp şi că  doar prin implicarea noastră, a tuturor, se pot găsi soluţiile necesare şi mult aşteptate de locuitorii comunei Pantelimon.

România fără educație de calitate este o Românie săracă!

România fără educație de calitate este o Românie săracă!

România are un abandon școlar record. Lipsa de măsuri aruncă România într-o criză a educației, apoi în alta a forței de muncă și mai târziu în una economică și socială. România se va trezi cu generații care ajung la vârsta maturității fără o diplomă cu acoperire în competențe și fără calificări reale, fara o educație adaptată la piața muncii. Dacă astăzi pleacă nouă români pe oră, mâine s-ar putea să crească viteza exodului de două ori.
Așadar, rata părăsirii timpurii a școlii este de 19%, România s-a angajat, prin Strategia Europa 2020, să o reducă la 11,3%. În acest moment, acest obiectiv este imposibil de atins în mai puțin de 3 ani!
 
Cum începe anul școlar 2017-2018? Dezastruos! Şi vă expunem în continuare motivele:

1. Fără manuale 

• 177.000 de elevi din clasa a V-a încep anul școlar fără manuale pe bănci. Programe finalizate târziu, licitații întârziate, dezinteres, toate au condus ca manuale esențiale pentru educarea copiilor si îndrumarea profesorilor sa fie absente. S-a preferat cheltuirea banilor pe inovații precum manualul de sport. Această generație a fost una de sacrificiu în ultimii 5 ani. Iar dumneavoastră purtați responsabilitatea în acest moment. Nu ați învățat din greșelile anterioare. Ce le veți spune copiilor în această situație? Că în primele luni de școală vor duce în ghiozdane un ghid de 296 de pagini? După experiența din ultimii ani, cele 8 săptămâni se pot transforma în 6 luni! Pentru mai multe detalii: https://www.dcnews.ro/manual-sport-clasa-5-abera-iile-din-manual-autorii-ii-inva-a-pe-copii-cum-sa-mearga-foto_556087.html

2. Fără autorizații de funcționare pentru şcoli.

Din peste 31.000 de unități de învățământ, doar 6.500 au avize și autorizații. Dragi colegi, problema autorizațiilor școlilor nu este una care a apărut peste noapte și nu a putut fi rezolvată. An de an avem aceeași situație. S-a știut de această problemă. S-a știut și s-a tăcut. Responsabilii direcți s-au mulțumit cu un control și o constatare simplă. Autoritățile locale au cerut ajutor de la centru. La centru nu s-a rezolvat nimic, ba mai mult, i-ați lăsat fără bani de investiții și pentru educație, chiar dvs. d-le ministru ați spus că, vă citez, ”părinții să nu își ducă la școală copiii, dacă școlile nu prezintă siguranță”. Iar școlile – NU PREZINTĂ SIGURANȚĂ, așa ne spun instituțiile statului. Ce facem? Închidem 50%, 60% sau 90% dintre scoli?
Ce au așteptat oare cei responsabili? Să ne spuneți dacă e vorba de nepricepere sau rea voință! Dacă nu vă pricepeți – plecați! Dacă este vorba de rea voință, sesizați autoritățile competente şi luaţi măsurile urgente care se impun! Pentru mai multe detalii: http://www.mediafax.ro/social/incepescoala-peste-4-000-de-cladiri-scolare-din-tara-fara-avize-si-autorizatii-de-functionare-15679699
 

3. Sistemul educațional politizat la maximum.

După ce ați politizat concursurile de inspectori în timpul guvernării Ponta, acum îi schimbați politic fără un temei legal pe cei care nu au răspuns la ordinele PSD. Fiecare inspector are un mandat de patru ani, un contract de management. Dacă schimbările se fac prin fax, fără motive întemeiate, unde se va ajunge? Oare vom trăi iar clipele în care și portarul va trebui să aibă carnet de partid?
La fel, ați politizat și concursul pentru ocuparea funcțiilor de director școlar. I-ați silit pe candidații cinstiți să susțină probele de concurs, după care v-ați numit pe posturile rămase oameni fideli, care nu s-au prezentat la concurs ori care, deși s-au prezentat, n-au fost capabili să-l promoveze. Totul, cu complicitatea inspectoratelor școlare anterior politizate. Ne-ați demonstrat că sistemul de educație nu are nici o șansă în fața mașinăriei PSD-iste. Ați îngenuncheat tot ce înseamnă educație. Veți îngenunchea România.

 

4. Fără bani pentru salariile profesorilor.

Este tot mai clar că în campania electorală PSD a promis creșteri salariale fără acoperire! Mai mult decât atât, în acest moment dascălii sunt lăsați la coada majorărilor salariale. Nu li se vor mări salariile cu cât s-a promis, nu li se vor restitui nici sumele restante și cuvenite în urma unor decizii judecătorești sau a recuperării sporului de doctorat. În medie, fiecare profesor ar trebui să recupereze aproximativ 5.000 de lei, iar sumele nu se regăsesc în legea bugetului de stat pentru anul 2017.
 

5. Școala este decuplată complet de piața muncii şi se continuă distrugerea învățământului profesional – zero educație privind nevoile societății.

Pentru ca fiecare absolvent al școlii românești să-şi găsească locul pe piața muncii, trebuie să ne asigurăm că îl ajutăm pe fiecare să aleagă traseul educațional care i se potrivește cel mai bine, în funcție de abilitățile naturale. Orientarea în alegerea unei profesii, trebuie începută în ciclul gimnazial și făcută temeinic, vizându-i atât pe elevi, cât și pe părinții lor și pe profesori. În acest mod, banii din sistem vor fi folosiți eficient, iar școala nu va mai produce oameni care nu se pot integra în societate. Orientarea profesională are și menirea de a îndruma elevii spre meseriile cerute pe piața muncii. Cu toate astea, în ultimii ani de guvernare, PSD nu a crescut numărul de locuri pentru învățământul profesional, ponderea învățământului teoretic rămânând aproximativ aceeași, la stabilirea cifrelor de școlarizare. Ba mai mult, prin modificarea la Senat a OUG 81/2016 care reglementa învățământul profesional dual, s-a încercat împiedicarea agenților economici să investească în învățământul profesional. Unul din patru tineri (cu vârsta cuprinsă între 20 şi 24 de ani) nu muncește şi nici nu urmează o facultate. Este vorba 31 de mii de persoane tinere. În timp ce angajatorii se plâng că nu găsesc forță de muncă bine calificată, guvernul PSD se încăpățânează să continue să asigure norme complete pentru toți profesorii din învățământul teoretic, ignorând faptul că în centrul sistemului educațional trebuie să stea elevul și nevoile lui, corelate cu nevoile societății. Pentru mai multe detalii: http://observator.ro/invatamant-adevarul-despre-distrugerea-invatamantului-profesional-spus-de-un-director-de-scoala-383090.html

6. Fără profesori calificați în timpul verii – zero educație în timpul liber

În această vară profesorii trebuiau să urmeze cursuri de formare. Cursurile nu s-au ținut, iar școala a început. În plus, aproape 11.000 de dascăli vor profesa în calitate de suplinitori, chiar dacă au luat note între 1.00 şi 6,99, toate acestea în timp ce Masteratul Didactic este amânat an de an.
 

7. Fără investiții pentru modernizarea procesului didactic în universități – zero educație nonformală

Sunt aproape 10 ani de când universitățile nu au beneficiat de investiții pentru aparatura necesară procesului didactic. Se vorbește despre relația strânsă cu mediul socio-economic dar foarte multe dintre laboratoare funcționează cu echipamente vechi, depășite din punct de vedere moral, fără corespondent pe piața muncii.
 

8. Lipsa legislației și a procedurilor pentru înființarea de noi școli doctorale sau acreditarea de noi domenii de doctorat.

Un învățământ universitar de calitate presupune dezvoltarea și consolidarea ciclului al 3-lea de studii universitare, cel doctoral. Un număr important de cadre didactice și cercetători au obținut abilitarea dar nu pot funcționa ca și conducători de doctorat în instituțiile de unde provin, pentru că în acest moment legislația nu permite nici constituirea de noi școli doctorale și nici acreditarea de noi domenii de doctorat. Dincolo de încercarea de disipare a responsabilității pe această temă (ARACIS, etc.) considerăm că Ministerul Educației Naționale este principalul responsabil în tergiversarea acestei situații.
 

9.Atac la autonomia și resursele universităților.

Guvernul și Ministerul Educației Naționale au luat o serie de măsuri, pe care ne permitem a le cataloga ca demagogice și populiste, nebazate pe o analiză reală a resurselor și care în acest moment pun în dificultate universitățile, referindu-ne aici la lipsa resurselor pentru plata burselor studenților, plata sporului de doctorat, a sentințelor judecătorești devenite executorii și a creșterilor salariale pentru care nu există resurse financiare clare.
Iată câteva principii de care trebuie să ținem cont dacă dorim ca țara noastră să conteze în actualul context internațional unde se cauta performanţă si competitivitate:
 
• Finanțarea corectă a învățământului și cercetării;
 
• Acordarea de șanse egale pentru fiecare tânăr la învățătură de calitate;
 
•Profesori motivați, laboratoare bine dotate, programe școlare actualizate în permanență;
 
• Legislație coerentă și predictibilă;
 
• Consiliere școlară și orientare profesională eficiente;
 
• Popularizarea învățământului profesional, atât în rândul beneficiarilor direcți cât și al potențialilor investitori;
 
• Plata corectă a forței de muncă pentru a nu o pierde.
 
PNL solicită Ministrului Educației să respecte legea şi să prezinte în Parlament un raport privind starea învățământului românesc.
 
Stimate domnule ministru,
 
Stimaţi colegi,
 
Această moţiune nu a fost depusă din pură formalitate! Dacă o veți susține vom arăta că educația este o preocupare reală a Parlamentului. Dacă nu o veți vota, vă întreb, cum o să mergeți în fața celor care v-au trimis să-i reprezentați aici?
 
Votul pentru moţiune va semnifica un pas înainte spre performanţă şi competitivitate. Prin prezentul vot, noi, parlamentarii PNL și ai USR cerem Guvernului Tudose:
 
1. Rezolvarea de urgenţă a problemei manualelor şcolare.
 
2. Asigurarea tuturor resurselor financiare și legale pentru obținerea autorizațiilor de funcționare a tuturor școlilor;
 
3. Finanţare corectă pentru educaţie;
 
4. Descentralizarea reală și depolitizarea şcolii româneşti;
 
5. Promovarea şi dezvoltarea învăţământului profesional;
 
6. Elaborarea unei legislații şi a unor proceduri coerente pentru înființarea de noi școli doctorale sau acreditarea de noi domenii de doctorat.
 
7. Demisia Ministrului Educației.
P.S. Aceasta este moțiunea care va fi depusă în câteva zile de către parlamentarii Partidului Național Liberal. Dacă aveți idei sau păreri prin care am putea îmbunătăți activitatea noastră în domeniul educației, vă rog să nu ezitați să ne acordați puțin din timpul dumneavoastră şi să ne-o împărtăsiți!
Cât despre județul nostru şi propria mea activitate, vă prezint doar o mică parte din problemele pe care le-am descoperit în comuna constănțeană Crucea: https://bogdanbola.ro/formarea-si-educarea-tinerilor-reprezinta-investitii-pentru-viitor-nu-cheltuieli-de-la-buget/188
Despre război hibrid si propagandă la „Zilele Securităţii Naţionale”

Despre război hibrid si propagandă la „Zilele Securităţii Naţionale”

Aşa cum vă spuneam ieri, în acest sfârşit de săptămână, am avut plăcerea de a lua parte, alături de colegii mei din Tineretul Naţional Liberal filiala Constanţa, la evenimentul „Zilele Securităţii Naţionale la Marea Neagră”, organizat de Institutul de Studii Populare, în parteneriat cu Centrul pentru Studii Europene Wilfried Martens şi Societatea Liberală. Cele trei mari teme de discuţie în cadrul lucrărilor acestui seminar au fost: situaţia geopolitică a României şi starea Armatei Române, problema refugiaţilor din ţările arabe şi creşterea pericolului terorismului în Europa şi dezvoltarea ideei de război hibrid în zona României.

Dacă în articolul de ieri am vorbit despre situaţia geopolitică a României şi despre problema refugiaţilor din ţările arabe, ultima parte a acestui seminar s-a concentrat pe explicarea noţiunii de „război hibrid” şi pe mijloacele de propagandă care sunt folosite în acest nou tip de război rece. Pentru cei care nu au citit prima mea relatare de la Zilele Securităţii Naţionale la Marea Neagră, vă invit să accesaţi urmatorul link: https://bogdanbola.ro/despre-securitatea-nationala-la-marea-neagra/331

Având nişte lectori care au dobândit de-a lungul anilor o experienţă vastă în acest domeniu, precum Narciz Balaşoiu, doctor în Securitate Naţională şi Informaţii la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, general lt. în rezervă Valentin Petre, care este şi preşedintele Grupului de Lucru al Experţilor în Logistică a ţărilor partenere, Vlad Nistor, director general al Institutului Diplomatic Român şi fost consilier prezidenţial şi Ionuţ Rites, preşedintele Centrului de Strategii Aplicate şi expert în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate, discuţiile au fost extrem de complexe, cu multe puncte de vedere, astfel încât ne-au permis nouă să ne facem o idee cât mai completă asupra situaţiei geopolitice reale a României.

Despre război hibrid şi dezvoltarea lui în zona României

Modalităţile prin care un război se poartă în acest mileniu s-au schimbat mult, deoarece mobilizarea nu intervine atunci când este declarat războiul, ci neobservată, intervine mult înainte de asta. NATO a denumit această formă de conflict „război hibrid” – o noţiune care se referă la o arie extinsă de acţiuni ostile, în care forţa militară reprezintă doar o mică parte, şi care sunt executate în concertare, ca parte a unei strategii flexibile, cu obiective pe termen lung.

Modelul cel mai discutat în cadrul Zilelor Securităţii Naţionale a fost cel din Ukraina, unde implicarea Rusiei în problemele interne ale Ucrainei a început cu ani în urmă:

  • în 2010, sistemul ucrainean de computere a devenit ţinta unui malware cunoscut sub numele de Snake, care a afectat zeci de sisteme diplomatice şi guvernamentale
  • a folosit gazoductele ca un instrument de presiune foarte puternic asupra liderilor politici ucraineni cel puţin din 2008
  • mii de conturi false şi grupuri pe reţelele de socializare care făceau parte din propaganda anti-NATO (cea pro-rusă era mai voalată)
  • odată cu alungarea lui Viktor Ianukovici, Rusia a trecut la o nouă fază – a aprovizionat separatiştii rebeli din estul Ucrainei cu un arsenal vast de armament greu: de la tancuri şi artilerie până la sisteme anti-rachetă sofisticate

Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre războiul hibrid din Ucraina, puteţi citi chiar de pe site-ul oficial al NATO: http://www.nato.int/docu/review/2015/also-in-2015/hybrid-modern-future-warfare-russia-ukraine/en/index.htm

Chiar dacă Rusia este principalul exponent în acest război hibrid mondial, alte state, care au resursele şi voinţa necesară la dispoziţie, încep să folosească această tactică. Potrivit experţilor, Iranul a investit sume enorme în dezvoltarea de capacităţi de atac cibernetic, dorind să o folosească ca o nouă parghie politică regională, bazându-se pe enorme resurse energetice şi pe o mass media este ferm controlată. De asemenea, China face eforturi importante de a-şi asigura hegemonia în zona sa de influenţă, mai ales prin acţiuni de propagandă şi spionaj.

Având în vedere faptul că specificul noţiunii de „război hibrid” nu îl reprezintă lupta pentru teritorii, ci pentru minţile cetăţenilor altor state, fiind războaie nedeclarate unde esenţiale nu sunt slăbiciunile militare, ci cele societale, toţi cei prezenţi în acest weekend la seminar au fost de acord că acest tip de război se poartă în acest moment şi în România, iar spaţiul informaţional a devenit un câmp de luptă. Cel mai recent exemplu este atacul cibernetic denumit GoldenEye, care a lovit iniţial băncile, instituţiile guvernamentale şi companiile ucrainene, se răspandeşte rapid în întreaga lume şi a blocat deja sistemele informatice ale unor companii din Spania, România, Marea Britanie şi Danemarca.

„Acțiunile informaționale” s-au rafinat din 2013, anul apariției „doctrinei Gherasimov, denumire dată după generalul Valeri Gherasimov, pe atunci șeful Statului Major al armatei ruse, care la acea dată a scris un articol în care a indicat direcțiile strategice de urmat în cazul unei confruntări. „Regulile de război însele s-au schimbat. Rolul mijloacelor non-militare în atingerea obiectivelor politice și strategice a crescut și, în multe cazuri, aceste mijloace au o eficiență mai mare decât puterea armelor. Metodele aplicate într-un conflict se concentrează mai mult în direcția utilizării la scară largă a măsurilor politice, economice, informaționale, umanitare, ținându-se cont de potențialul de protest al populației”, preciza Valeri Gherasimov.

Oricine este interesat de acest subiect şi este atent la informaţiile apărute în spaţiul online, realizează că această strategie este în plină desfăşurare în ţara noastră. Potrivit lectorilor din cadrul seminarului, există patru caracteristici ale propagandei anti-NATO/pro-ruse care se regăsesc în spaţiul virtual, parte componentă din acest război hibrid:

  • Folosirea unui număr mare de mass-media tradiţionale, site-uri de știri false și armate de trolli plătiți
  • Uneori, știrile conțin un sâmbure de adevăr, dar distorsionează realitatea. De multe ori însă, ceea ce se transmite este pură ficțiune, fotografii trucate, evenimente înscenate.
  • Rapiditatea și continuitatea
  • Deși, în mod tradițional, consistența și persuasiunea merg mână în mână, propaganda rusă a demonstrat că „țintele” pot fi convinse și altfel, prin explicații alternative, teorii și acuzații, totul pentru a distrage atenția și a observa care zvonuri devin credibile

Despre Zilele Securităţii Naţionale, din punct de vedere european

Având în vedere toate cele expuse mai sus, în încheiere doresc să mai menţionez un singur aspect, care mi-a suscitat cu siguranţă interesul şi ar putea reprezenta o soluţie pentru toate problemele enumerate: în cadrul Zilelor Securităţii Naţionale a participat şi Niklas Novaky, în calitate de reprezentant al Centrului pentru Studii Europene Wilfried Martens şi specialist al Parlamentului European pe probleme de securitate şi apărare. Acesta ne-a vorbit despre proiectul propus Comisiei europene privind crearea unei noi structuri civile şi militare, autonome şi permanente, denumită „European Security and Defence Union” (ESDU), care ar avea ca principal scop redefinirea conceptului de securitate europeană, militară dar şi civilă.

Dacă în 2003, în Strategia Europeană de Securitate se spunea că: „Europa nu a fost niciodată mai prosperă, mai sigură şi mai liberă”, multe s-au schimbat în rău după acel moment. Terorismul şi radicalizarea propriilor cetăţeni, atacurile cibernetice tot mai numeroase, atitudinea agresivă a Rusiei (atât în Crimeea cât şi în mediul online european – război hibrid) dar şi cea izolaţionistă ale Statelor Unite ale Americii, boom-ul demografic pe continentul african, expansiunea Chinei şi situaţia extrem de volatilă din peninsula Coreea, au condus la nevoia adaptării strategiei defensive a statelor europene în faţa acestor noi ameninţări.

Chiar dacă este o idee mai veche, din 2015, Uniunea Europeană de Securitate si Apărare a început să fie promovată tot mai mult în Parlamentul European, principalul ei susţinător fiind Germania. O astfel de structură ar fi condusă de un consiliu al Miniştrilor Apărării din ţările UE, ar încuraja crearea unui fond comun al Uniunii Europene pentru apărare şi de asemenea, a unei academii europene pentru pregătirea militarilor şi ofiţerilor. ESDU îşi propune de asemenea să atragă şi statele non-NATO în acest sistem de apărare comun şi integrat, tocmai pentru a asigura o flexibilitate crescută sistemului defensiv european.

Pornind de la această idee, în iunie 2017 Comisia Europeană a înfiinţat Fondul European pentru Aparare (EDF), din care se vor finanţa activiţăti de cercetare şi dezvoltare de noi programe militare de apărare, estimându-se că bugetul anual va fi de 1.5 miliarde de euro dupa 2020. Dacă sunteţi interesaţi să aflaţi mai multe detalii, vă recomand acest comunicat de presă al Comisiei Europene: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-1508_en.htm

Dar despre acest subiect şi impactul pe care îl va avea asupra Uniunii Europene, vă voi informa într-un viitor apropiat, după ce voi primi mai multe informaţii de la partenerii noştri europeni.