De ce am votat împotriva proiectului de buget al Consiliului Județean Constanța

De ce am votat împotriva proiectului de buget al Consiliului Județean Constanța

Deoarece prima noastră grijă ar trebui sa fie dezvoltarea și bunăstarea comunităților constănțene, nu doar funcționarea unor instituții subordonate Consiliului Județean Constanța. Deoarece anul acesta avem un buget mai sărac cu aproximativ 20 de milioane de lei și ar fi fost cu atât mai important ca acești bani să fie folosiți pentru investiții și în dezvoltarea județului, nu doar pe salarii și asistență socială. Deoarece încă mai avem în județul nostru comunități fără apă curentă și școli cu grupuri sanitare în curte, așa că nu cred că ne mai permitem să cheltuim banul public pe festivaluri și concerte de care doar Bacchus ar mai fi mândru (Festivalul Berii și Festivalul Vinului).

Iar acestea sunt doar câteva dintre motive, cele mai pragmatice vi le prezint mai jos,  așa cum au fost ele depuse, cu adresă de înaintare, în data de 12.02.2018. Săptămâna viitoare, vă voi mai prezenta pe larg câteva dintre amendamentele pe care colegii mei liberali le-au propus celor din alianța PSD-ALDE-PMP pentru a fi puse pe ordinea de zi, însă fără succes. Rămâne să hotărați dumneavoastră după aceea dacă județul nostru ar fi avut de câștigat în urma construirii unui Spital Clinic de Pediatrie sau a unui nou Teatru de Copii.

În calitate de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Constanța, având în vedere proiectul de buget supus dezbaterii publice pe data de 15.01.2018, am purtat discuții cu mai mulți primari și consilieri locali din județul nostru, și pentru a putea veni în ajutorul lor în demararea/continuarea/finalizarea proiectelor necesare comunităților pe care le păstoresc, am formulat împreună următoarele amendamente la Bugetul Consiliului Județean Constanța.

Consider că este de datoria noastră, ca și consilieri județeni, să venim în sprijinul administrațiilor locale, având în vedere lipsa de personal calificat cu care se confruntă mai ales comunitățile mici. De asemenea, lipsa fondurilor proprii duce de multe ori ca promisiunile făcute cu bună credința în campaniile electorale, să nu se mai poată materializa, în pofida eforturilor acestora.

Studiind bine proiectul de buget pentru anul 2018, sunt de părere că avem fondurile necesare și că ar trebui să punem mai mult accent pe ajutorarea autorităților locale prin îmbunătățirea condițiilor de viață ale constănțenilor noștri. Este părerea mea că principala direcție de acțiune a Consiliului Județean Constanța în anul 2018 ar trebui să constituie ajutorul dat administrațiilor locale, indiferent de culoarea politică, pentru creșterea nivelului de trai în comunitățile constănțene.

Așa cum veți constata, discutăm despre proiecte vitale pentru bunul mers al oricărei comunități, despre solicitări mai vechi sau proiecte mai noi, proiecte palpabile care pot fi cuantificate și nu simple ajutoare sociale:

 1. Comuna Ghindărești

 • Reabilitare și modernizare grădinița Ghindărești pentru care este necesară suma de 350.000 lei.
 • Modernizare și reabilitare infrastructură drumuri comunale și stradale în comuna Ghindărești, proiect pe care îl estimam la suma de 385.600 lei. Cei aproape 12 km de drumuri nu au fost reabilitați complet din anii 1970.
 • Reabilitarea singurei șosele care asigură accesul în comună, drumul comunal DC 67, aflat într-o stare extrem de proastă, suma totală pe care o previzionăm pentru finalizarea unui astfel de proiect este de 4.000.000 lei. Cu toate ca am făcut economii din bugetul local pentru a avea fonduri proprii pentru toate lucrările, tăind din bugetul pe anul acesta orice cheltuieli pentru organizarea de evenimente și am eficientizat segmentul de “alte cheltuieli”, ne va fi imposibil sa demarăm proiectele fără sprijinul Consiliului Județean Constanta. Mai multe detalii aici: bogdanbola.ro/solicitare-fonduri-judetene-pentru-reabilitarea-drumului-comunal-spre-ghindaresti/300

 

 1. Comuna Ciobanu (primar PSD)

 • Satul Miorița, nu beneficiază nici până în ziua de astăzi de o sursă de apă constantă și potabilă pentru locuitorii săi. Din aceste considerente, vă solicităm să introduceți în programul de investiții al Consiliului Județean Constanța suma de 300.000 lei, cu destinația expresă pentru achiziționarea serviciilor de forare și realizare a unui puț de apă pentru comunitatea noastră. În pofida repetatelor intervenții ale consilierilor locali PNL la primarul comunei, chiar dacă acest proiect a reprezentat o promisiune din programul electoral al tuturor formațiunilor politice în 2016, acest lucru se pare că nu reprezintă o prioritate pentru autoritatea locală. Un puț forat la a treia pânză freatică acviferă, la adâncimi cuprinse între 30 și 60 de metri, ar asigura o calitate a apei superioară (în peste 75% din cazuri), fără nitriți și nitrați, cu conținut mai redus de calcar. Debitul ar putea face față, după calculele noastre, nevoilor casnice ale locuitorilor satului Miorița dar și nevoilor antreprenorilor care au început sa dezvolte în zona respectivă afaceri cu sere și legumicultură.

 1. Comuna Topalu

 • Clădirea unui corp de școală, construită în anul 1966, necesită urgent reparații, potrivit Raportului de Expertiză Tehnică nr. 74E/2017. Potrivit acestuia, infiltrațiile de apă și perioada îndelungată de funcționare au deteriorat semnificativ pereții, au provocat igrasie și un miros neplăcut, iar lucrările propuse sunt complexe: consolidarea fundațiilor cu beton armat, realizarea de centuri de beton armat, reparații acoperiș, etc. Fonduri pentru reparația lui am mai solicitat și în anul 2016, însă fără succes. Si cu toate ca s-au făcut multe economii la bugetul local pentru a avea fonduri proprii pentru reabilitare, ne întoarcem astăzi cu solicitarea să alocați suma de 400.000 lei pentru finalizarea acestui proiect.

 

 1. Comuna Mihai Viteazu

 • reparații și întreținere drumuri comunale – 600.000 lei
 • întreținere și reparații sediu primărie – 200.000 lei
 • extindere liceu în localitatea Mihai Viteazu unde există un proiect în valoare de 600.000 de euro
 • investiții rețea de iluminat public – 700.000 lei

 

 1. Comuna Horia (primar PSD)

 • Dotarea cu 20 de calculatoare și construirea unui cabinet medical pentru școala din localitate – 250.000 lei. Scoala dispunea de același număr de calculatoare, primite printr-un program al Consiliului Județean Constanța din anul 2008, însă acestea sunt uzate moral și fizic în totalitate. În ciuda faptului că la fiecare control al celor de la Inspectoratul Scolar Județean li s-a pus în vedere să doteze școala cu un cabinet medical, fapt care ar însemna o investiție minimă din partea autorității locale, acest lucru nu s-a întâmplat, iar solicitările consilierilor PNL nu au fost ascultate.
 • Fonduri pentru realizarea unui studiu de fezabilitate și și a proiectului de investiții pentru decolmatarea și dalarea canalului colector din satul Horia – 50.000 lei. La orice ploaie mai abundentă, canalul se umple cu apă și inunda gospodăriile de pe străzile Nucilor și Principală. De asemenea, malurile se surpă la fiecare ploaie și există riscul permanent ca podețele existente să se prăbușească, la fel și gardurile gospodăriilor. Se poate observa cu ochiul liber după fiecare precipitație cum malurile se apropie periculos de mult de gardurile oamenilor și de multe ori, inundațiile fac ca accesul în propriile lor locuințe să fie imposibil. Puteți vedea solicitarea aici: Solicitare consilieri liberali Horia (1)

 

 1. Comuna Costinești

 • În vederea demarării lucrărilor de ”Modernizare Faleză Pietonală Costinești”, tronson cuprins între Terasa 10 Steaguri și Radio Vacanța și finalizării acestora pană la 01.05.2018 este necesară suma de 500.000 lei. Această sumă constă în proiectare, execuție și dotare cu mobilier urban (lampadare, băncuțe, coșuri de gunoi și pavaj). Ca și în cazul altor localități de pe litoral, un astfel de proiect reprezintă o investiție cu un potențial foarte mare de amortizare în câțiva ani, prin creșterea gradului de atractivitate a zonei și a noi oportunități de demarare a unor afaceri locale (bani mai mulți la buget, noi locuri de munca, mai multi turiști).

 1. Comuna Corbu

 • Finanțarea cheltuielilor privind reabilitarea drumului comunal Corbu-Vadu. Drumul are o lungime de 7.5 km și a mai fost plombat în urmă cu trei ani, însă o reabilitare completă nu s-a mai făcut de aproximativ 15 ani. Suma necesara pentru acest proiect este de 3.2 milioane lei. O astfel de reabilitare ar însemna imens pentru turismul județului, numărul de turiști crescând de la an la an. De aceea, privim acest proiect ca pe o investiție în viitorul comunei Corbu dar și pentru binele județului nostru, investiție care se va întoarce cu siguranță în bugetul Consiliului Județean Constanța prin creșterea atractivității zonei și a numărului de turiști.

 

 1. Comuna Pantelimon

 • Sistem de supraveghere, dotat cu un program de recunoaștere și memorare a numerelor de înmatriculare a mașinilor, pentru a contabiliza traficul greu care trece prin comună și care a fost, în mare parte, răspunzător de distrugerea drumurilor comunale – 250.000 lei. Implicarea Consiliului Județean Constanța ar însemna enorm pentru noi toți și ar preveni distrugerea caselor comunităților din zonă dar și a drumului județean.
 • Suma de 15.000 lei pentru achiziționarea și montarea unei central termice în școala gimnazială din localitate. În perioada iernii, elevii din localitate suferă din cauza condițiilor neprielnice din școală.
 • Suma de 15.000 lei pentru achiziționarea unei cositoare pentru tractorul din localitate. Dorim să începem igienizarea comunei și să curățăm drumul care duce la cetatea Ulmetum, care poate deveni un obiectiv turistic important. Mai multe detalii aici: bogdanbola.ro/comuna-pantelimon-si-cetatea-ulmetum-rupte-de-civilizatie/311
 • Suma de 15.000 lei pentru achiziționarea unui număr de 100 de coșuri de gunoi pentru toate satele din comuna noastră. Felul în care arata aceasta nu a fost niciodată pe lista de obiective a autorităților locale, însă noi încercăm să schimbăm aceasta mentalitate. De asemenea, vom lansa o campanie de conștientizare a locuitorilor privind importanta păstrării curățeniei în localitate. Puteți citi adresa transmisă de Primăria Pantelimon aici: Amendament Buget – Pantelimon (1)
 1. Comuna Albești

 • Pentru proiectul ” Lucrări întreținere covor bituminos drum comunal D.C.11, comuna Albești”, aflat în stadiul de proiectare executată – 701.878 lei. Lungimea drumului este de aproximativ 2 km, fiind reabilitat ultima oară în 2007
 • Pentru proiectul ”Lucrări de pietruire strada Salcâmului și strada Liliecilor, sat Cotu-Văii, comună Albești”aflat în stadiul de proiectare executată -920.643 lei cu T.V.A. Drumurile, de aproape doi km, sunt de pământ și nu au fost asfaltate sau pietruite niciodată.
 • Pentru proiectul ” Înființare rețea alimentare cu apă potabilă cartier A,B,C localitatea Albești”, aflat în stadiul de  aproximativ 50% din lucrare executată-264.698 lei
 • Pentru proiectul ” Înființare grădiniță cu program prelungit sat Cotu-Văii, comuna Albești”, aflat în stadiul de proiectare executată și în curs de licitație execuție lucrări – 446.419,73 lei.

 1. Comuna Aliman

 • Cofinanțare de 4.016.950,54 lei pentru obiectivul de investiții „Asfaltare străzi în comuna Aliman”, proiect derulat prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

 

 1. Comuna Cuza Vodă

 • Extindere sistem de canalizare ape uzate menajere în localitatea Cuza Vodă, comuna Cuza Vodă – 392.578 lei
 • Construcție grădiniță cu orar prelungit în localitatea Cuza Vodă – 43.620 lei
 • Modernizare străzi și drumuri comunale ADI Valea Dropiei, lider comuna Tortoman, județul Constanța ( comuna Cuza Vodă, Tortoman și Nicolae Bălcescu ) – 351.063 lei
 • Dotare centru de zi pentru copii proveniți din populația roma și alte categorii defavorizate – 57.055 lei
 • Achiziție buldoescavator – 6.046 lei
 • Extindere Cămin Cultural – 200.000 lei
 • Construcție Sala Sport Școala Gimnaziala nr. 1 Cuza Vodă – 250.000 lei
 • Măsuri integrate pentru comunitate cod SMIS + 103133
 • Reabilitare/modernizare drumuri intravilanul localității – 400.000 lei
 • Extindere rețea electrică cartier nou lotizat – 200.000 lei
 • Extindere primărie – 300.000 lei

Concluziile prezentate Consiliului Județean Constanța

Domnule Președinte, sunt convins că unele dintre aceste proiecte vă sunt deja cunoscute și nu voi insista pe utilitatea acestora, aceasta fiind evidentă. Alte proiecte se doresc a fi demarate anul acesta tocmai datorită faptului că societatea se schimbă, evoluează, la fel ca și nevoile locuitorilor acestui județ.

Un ultim aspect doresc să mai subliniez: marea majoritate a solicitărilor vin în sensul sprijinirii școlilor, grădinițelor și actului de educație în general, nu pentru promovarea de evenimente „culturale”. Așa cum am spus și la începutul acestui articol, este inadmisibil să mai avem școli cu toalete în curte și administrații care privesc educația ca pe o cheltuială (am mai scris despre asta după o vizită în comuna Crucea: bogdanbola.ro/formarea-si-educarea-tinerilor-reprezinta-investitii-pentru-viitor-nu-cheltuieli-de-la-buget/188

Dată fiind urgența multora dintre lucrări, vă rugăm să transmiteți aceste solicitări Comisiei de Buget-Finanțe pentru a fi analizate și bugetate în mod corespunzător. În speranța că reprezentăm o administrație care pune pe primul loc dezvoltarea județului și prosperitatea locuitorilor săi, vă rugăm să luați în considerare aceste amendamente, să căutați, să găsiți cele mai bune soluții și să dispuneți în cel mai scurt timp în consecință.

Proiectul de buget al Consiliului Județean Constanța ridică semne de întrebare

Proiectul de buget al Consiliului Județean Constanța ridică semne de întrebare

          În calitate de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Constanța, având în vedere proiectul de buget supus dezbaterii publice pe data de 15.01.2018, am solicitat săptămâna trecută președintelui Consiliului Județean Constanța și implicit, aparatului de specialitate,  să ne răspundă în cel mai scurt timp posibil la următoarele întrebări pentru a ne putea forma o imagine cât mai corectă asupra bugetului de venituri și cheltuieli.

          Acest lucru nu îl privesc ca pe o formă de atac politic, dar este ceva necesar, într-o democrație funcțională, pentru ca toți consilierii județeni să poată formula în timp util eventualele amendamente și apoi pentru a vota în cunoștință de cauză bugetul propus. Aveți aici link-ul către proiectul de buget propus dezbaterii: http://www.cjc.ro/dyn_doc/anunturi/consultare-dezbatere_publica/2018/BVC-2018.pdf

          Nefiind economist de meserie sau să am studii de specialitate în domeniul financiar, îmi vine greu să înțeleg toate mecanismele creării și colectării veniturilor la bugetul județean, asa ca voi avea o singură întrebare la acest capitol.  Mai mult de 15 milioane de lei dispar ca și venituri pentru județul nostru față de 2017 ( de la 383.969.782 la 368.338.049 în 2018) – puteți să ne argumentați scăderea încasărilor în proiectul de buget al Consiliului Județean Constanța și ce anume a determinat acest fapt?

         Dar în ceea ce privește capitolul „Total Cheltuieli”, lucrurile se complică…..

Partea I-a “Servicii publice generale”:

 • La capitolul “cheltuieli pentru servicii publice comunitare de evidență a populației”, suma alocată crește de la 2,94 milioane la 3,9 milioane lei – ne puteți spune care este motivul, dacă este o creștere a drepturilor salariale, noi angajări sau alte motive?

 

Partea a III-a “Cheltuieli social-culturale”:

         La capitolul “Învățământ” se prevede o scădere a bugetului de cheltuieli de la 37,43 milioane la 15,87 milioane.

 • Această scădere este datorată faptului că drepturile salariale ale profesorilor din învățământul special au trecut din grija Consiliului Județean în grija Inspectoratului Scolar Județean sau există și un alt motiv?
 • Care este motivul pentru care la acest capitol sumele, care scad dramatic, sunt atât de disproporționat alocate – 3,1 milioane pentru învățământul special și 12,69 milioane sunt trecute la “alte cheltuieli”? Ce reprezintă aceste “alte cheltuieli”, care sunt subordonate, potrivit proiectului de buget, la “alte cheltuieli de funcționare”? De asemenea, vă solicităm să ne prezentați și documentația care a stat la baza alocării acestei sume, de 4 ori mai mare decât cea care are o destinație directă.
 • De ce la capitolul “cheltuielile secțiunii de dezvoltare” cheltuielile prevăzute pentru învățământul special sunt doar de 168.536 lei (la jumătate față de anul trecut)? Nu există niciun proiect din partea Consiliului Județean Constanta de a dezvolta și îmbunătăți actul de educație al celor cu nevoi speciale? La acest capitol intră și bugetul de investiții pentru unitățile de învățământ speciale?
 • Consider că este nevoie de mai mai multă implicare, coordonare și de mai mult interes pentru acest capitol, mai ales având în vedere nivelul educației la nivel național (am mai scris despre acest subiect: http://bogdanbola.ro/romania-fara-educatie-de-calitate-este-o-romanie-saraca/363 ).

          La capitolul “Sănătate”,ne bucură foarte mult faptul că a fost alocat un buget mai mare cu 4 milioane de lei față de 2017, ajungând la peste 24 de milioane. Bugetul alocat spitalelor generale crește mai mult de două ori față de anul trecut (de la 7,4 milioane la aproape 16 milioane), în timp ce la “alte cheltuieli” bugetul scade simțitor (de la 11,74 milioane în 2017 la 7,29 milioane).

 • Puteți să ne prezentați motivul care a stat la bază creșterii cheltuielilor de funcționare, de la 4,5 milioane în 2017 la 7,2 milioane în 2018?
 • Care este planul de dezvoltare al spitalelor generale în 2018, având în vedere că cheltuielile la acest capitol cresc de la 5,5 milioane la 11,6 milioane în 2018?
 • Ce investiții își propune CJC în acest an care să justifice o astfel de creștere a cheltuielilor?
 • De asemenea, suma de 5,49 milioane lei, prevăzută la “alte cheltuieli pentru dezvoltare”, este previzionată în vreun fel, aveți un set de proiecte la care v-ați gândit?

          La capitolul “Cultură, religie și recreere”, bugetul de cheltuieli al Consiliului Județean Constanța este de 63,71 milioane lei, sensibil la fel ca cel de anul trecut.

 • Ciudat este faptul că la secțiunea de “cheltuieli pentru dezvoltare”, bugetul a crescut de la 18,99 milioane în 2017 la 24,2 milioane în 2018, însă bugetate defalcat sunt doar 2,2 milioane (muzee, biblioteci, instituții publice de spectacole) restul de aproape 22 de milioane fiind trecute la “alte cheltuieli”. De ce această discrepanță, de ce nu sunt bugetate direct? Ce acțiuni de dezvoltare/promovare/investiții au fost gândite de către Consiliul Județean pentru a justifica existența unei astfel de sume la capitolul “alte cheltuieli de dezvoltare”?
 • La secțiunea “Instituții publice de spectacole și concerte” avem bugetată suma de 7,8 milioane lei. Vă rugăm să ne prezentați lista de spectacole pe care dorește Consiliul să le sprijine în anul 2018 și sumele defalcate pentru fiecare! De ce nu cautăm să facem niște colaborări în acest domeniu, cu diferiți sponsori, iar fondurile bugetate să treacă la capitolul investiții/dezvoltare. Sunt convins că autoritățile locale și comunitățile sărace din județ ar aprecia acest fapt mult mai mult decât niște concerte sau spectacole.
 • Vă solicit să ne prezentați bugetul defalcat pentru secțiunea “Scoli populare de arte și meserii”. Suma acordată acestor scoli este una destul de mare (6,5 milioane lei) din care aproape toate fondurile se duc pe cheltuielile de funcționare ( aproape 6,3 milioane lei) și doar 270.000 pentru dezvoltarea acestora.
 • Cum se justifică tăierea de buget de la 7 milioane la 3 milioane pentru secțiunea “Sport”? Ce anume s-a decis Consiliul Județean să nu mai susțină la această secțiune? De asemenea, cele 3 milioane pentru ce anume sunt prevăzute ? Speranța noastră este că acești bani să fie repartizați pentru promovarea sportului de masă, nu pentru salariile unor jucători, așa cum a mai fost cazul în trecut.
 • De ce nu există niciun fel de sprijin financiar pentru secțiunile “Centre pentru conservarea și protejarea culturii tradiționale” și nici pentru “Consolidarea și restaurarea monumentelor istorice”? Cheltuielile bugetate ale Consiliului Județean Constanța sunt 0 (zero) și cu toate acestea, ne dorim implementarea unor programe de turism care sa atragă tot mai mulți turiști în județul nostru și în afara sezonului estival… Avem unul dintre cele mai frumoase și captivante județe din țară, dar în afara celor trei luni de vară nu alegem să punem nimic în valoare.
 • Pentru secțiunea “Tineret”, avem o creștere fabuloasă față de anul trecut, când bugetul de cheltuieli era 0, iar acum este 200.000 lei. Cum justificați suma ridicolă pentru acest capitol și care sunt programele de tineret pe care doriți să le finanțați din această sumă? Nu credeți că am putea începe implementarea unor programe de incluziune socială, poate chiar a unui program județean de antreprenoriat pentru tinerii din mediul rural? Sper doar, din tot sufletul, să nu considerați și dumneavoastră, domnule Președinte, că “program de tineret” înseamnă doar a împărți pliante.
 1. Pentru secțiunea “Servicii religioase”, vă rugăm să ne prezentați motivul pentru care cheltuielile la acest capitol cresc cu 2 milioane de lei, de la 5,2 milioane în 2017 la 7,1 milioane în 2018! Aici vorbim despre o angajare suplimentară de personal sau despre măriri de salarii?
 • Persoanele respective sunt angajate ale Consiliului Județean Constanța și dacă nu, avem acces la contractele lor de muncă, prin care să se facă dovada faptului că această cheltuială este justificată? Din acest motiv, vă solicităm lista cu personalul non clerical și salariile pe care fiecare dintre aceștia le primesc.
 • De asemenea, vă rugăm să ne prezentați bază legală pe care se întemeiază aceste cheltuieli (lege, hotărâre de guvern, acord între CJC și Arhiepiscopia Tomisului).
 • Alte cheltuieli în domeniile culturii, recreerii și religiei” – 25,9 milioane de lei, adică aproape 10% din bugetul total pentru acest domeniu. De ce atât de mare bugetarea aici? Există proiecte care sunt în atenția Consiliului Județean Constanța pentru a fi duse la bun sfârșit în 2018 și dacă da, ni le puteți pune la dispoziție? Care este scopul pentru care aproape sase milioane de euro sunt bugetate la “alte cheltuieli”, văduvind alte capitole mult mai importante de finanțări adecvate?

          La capitolul “asigurări și asistență socială”, bugetul de cheltuieli al Consiliului Județean Constanța crește de la 171 milioane la 181 de milioane, în principal pentru “asistență socială pentru familie și copii”.

 • Domnule Președinte, această creștere se datorează unui număr mai mare de asistați sociali sau creșterii cuantumului ajutorului social? Ne puteți pune la dispoziție modalitatea de calcul prin care s-a ajuns la aceasta sumă?
 • Vă atrag atenția și asupra subsecțiunii “unități de asistență medico-sociale”Aceasta este bugetată aici cu 3,6 milioane, dar și la capitolul “Sănătate” cu 1,1 milioane lei (unități medico-sociale). Este vorba de o greșeală sau discutăm despre instituții diferite, cu rol diferit? Dacă discutăm despre lucruri diferite, vă rugăm să ne precizați și care unități medico-sociale sunt bugetate pentru fiecare secțiune în parte.
 • Dacă în 2017 bugetam cantinele sociale cu 500.000 lei, anul acesta nu mai acordăm nicio finanțare. Nu credem că bugetul Consiliului Județean va fi salvat făcand această economie, drept urmare vă solicităm să ne spuneți de ce am ales să oprim finanțarea acestor cantine (s-a dispus cumva închiderea acestora, nu veneau persoane nevoiașe, etc).

Partea a IV-a – Servicii și dezvoltare publică, locuințe, mediu și ape

         Creșterea acestui capitol de cheltuieli este spectaculoasă față de 2017, de la 7,3 milioane la 29,1 milioane în 2018.

 1. Pentru “locuințe, servicii și dezvoltare publică” suma bugetată este de 7,2 milioane lei, toată introdusă la “alte cheltuieli”. De ce aici și de ce în acest cuantum? Vă rugăm să ne indicați finalitatea acestei bugetări.
 • Vă rugăm sa ne spuneți de ce bugetăm cheltuielile de dezvoltare la secțiunea “alte cheltuieli cu domeniile locuințelor, serviciilor și dezvoltării comunale” cu suma de 1.5 milioane? Ce anume ați prevăzut în acest segment?
 1. La capitolul “Protecția mediului” subcapitol “colectarea, tratarea și distrugerea deșeurilor” bugetul este de 21,2 milioane lei, față de 1 milion în 2017!! De ce această creștere, există vreo schimbare legislativă în domeniu sau un proiect care să fie propus spre finanțare în 2018, în baza căruia s-a prevăzut această sumă?
 • Având în vedere faptul că bugetul de funcționare la capitolul “protecția mediului” pe 2018 este 0, vă rugăm să ne spuneți care este destinația celor 21 milioane de lei din secțiunea “cheltuielile pentru dezvoltare”?

 

Partea a V-a – Acțiuni Economice ale Consiliului Județean Constanța– bugetul pentru cheltuieli este de 98 milioane lei, aproape egal cu cel din 2017.

 1. Inexplicabil, nu există buget pentru “prevenire și combatere inundații și ghețuri”, “programe de dezvoltare regională și social”, “stimularea întreprinderilor mici și mijlocii”, “măsuri active de combatere a șomajului”!!! Cum este posibil așa ceva, de ce nu există niciun leu pentru aceste activități? Puteți să explicați de ce nu există nici măcar un singur proiect pentru fiecare dintre aceste activități, care sunt VITALE dezvoltării județului și bunăstării constănțenilor noștri?
 2. Nici secțiunea “agricultură, piscicultură, silvicultură și vânătoare” nu reprezintă vreun interes pentru Consiliul Județean, fiind bugetată doar cu 527.131 lei față de 3,2 milioane în 2017. De ce a mai fost bugetat atunci, ne putem întreba, mai ales că lipsa de imaginație în crearea bugetului este subliniată din nou prin atribuirea acestei sume la capitolul “alte cheltuieli”. Chiar și așa, vă rugăm să ne spuneți pentru ce a fost bugetată această sumă la “alte cheltuieli” și ce proiect se are în vedere de către CJC?

         “Transporturi” – bugetul de cheltuieli al Consiliului Județean Constanța pentru anul 2018 este de 97,5 milioane lei, cu aproximativ trei milioane mai mult fata de 2017.

 • Pentru “Drumuri și poduri” avem 75 milioane și la “alte cheltuieli” suma de 22,4 milioane lei. De ce această sumă la “alte cheltuieli”? Cum se justifică această sumă pentru anul 2018, având în vedere că în 2017 erau bugetați doar 345.745 lei la acea secțiune? Care este motivul acestei creșteri spectaculoase?
 • Au fost transmise adrese către primăriile din județ pentru a li se solicita puncte de vedere în acest sens?
 • Există o listă de drumuri județene care sunt deja planificate pentru reabilitare și modernizare?

Toate aceste date, domnule Președinte, au fost extrase din Bugetul Propriu de Venituri și Cheltuieli pe anul 2017 (Hotărârea nr. 81/31.03.2017) și din proiectul de Buget Local de Venituri și Cheltuieli pe anul 2018, supus dezbaterii publice pe site-ul Consiliului Județean Constanța. Toate informaţiile solicitate consider că sunt necesare tuturor consilierilor judeţeni, care doresc să aibă o imagine cât mai clară asupra a ceea ce urmează să votăm și asupra modului în care urmează să cheltuim banul public în anul 2018.

În lipsa răspunsului, ce este necesar a fi furnizat transparent şi complet, reprezentanţii aleşi ai cetăţenilor nu pot identifica soluţiile optime de remediere a multiplelor probleme cu care se confruntă judeţul nostru. Concluzionând, domnule Președinte, vă rugăm să ne puneţi la dispoziţie în cel mai scurt timp posibil datele si documentele solicitate, în spiritul liberului acces la informaţii cu caracter public, mai ales în condiţiile în care toate aceste informaţii sunt vitale pentru generarea de soluţii concrete, nu doar ipotetice, pentru problemele reale şi stringente ale comunităţii noastre.

În aşteptarea răspunsurilor necesare consilierilor judeţeni PNL, pentru a ne putea desfăşura liber, neîngrădit şi democratic activitatea politică, vă asigurăm de întreaga noastră implicare în definitivarea unui buget care să slujească pe deplin interesele tuturor locuitorilor și administraţiilor locale din judeţul Constanţa.