Raportul meu de activitate în Consiliul Județean Constanța în perioada 2018 -2019

Raportul meu de activitate în Consiliul Județean Constanța în perioada 2018 -2019

În conformitate cu prevederile art.51 alin.4 din Legea nr.215/2001 cu modificările și completările ulterioare, prezint următorul raport de activitate pentru perioada iulie 2018 – iunie 2019.

Preambul

În intervalul menționat am participat la zece ședințele ordinare ale Consiliului Județean, trei ședințe extraordinare și o ședință solemnă comună cu Consiliul Județean Tulcea. În calitate de consilier județean, în urma votului primit în cadrul ședințelor Consiliului Județean Constanța, fac parte din următoarele comisii de specialitate :

 1. Comisia pentru Educație, Sport, Turism și Tineret
 2. Comisia Juridică, Ordine publica și Situații de Urgență.

În cadrul lucrărilor comisiilor de specialitate și ședințelor Consiliului Județean, am analizat fiecare solicitare sau proiect de hotărâre care s-a regăsit pe ordinea de zi și m-am implicat cu maximă seriozitate și responsabilitate, asumându-mi fiecare atribuție reglementată legal în calitate de consilier județean. Pe parcursul acestor activități am avut intervenții documentate, astfel încât prin amendamente proprii sau prin abordări colective am obținut clarificările necesare atât pentru avizarea proiectelor cât și corectarea conținutului acestora.

De asemenea, în calitate de reprezentant al CJC, am participat la ședințele Consiliului de Administrație ale Asociației Grup Local Dobrogea Nord , la care am fost convocat de două ori. În cadrul comisiilor de specialitate și a ședințelor ordinare și extraordinare ale Consiliului Județean Constanța, am avut luări de cuvânt pe diverse teme, printre care:

 • M-am opus în mod public, alături de colegii mei liberali, modalității prin care reprezentanții Centrului Cultural „Teodor Burada” au înțeles să cheltuie banul public (aprox. 200.000 de euro) în cadrul evenimentelor așa zis culturale „Sărbătoarea Recoltei și Vinului” și „Festivalul Berii”. Din păcate, cu toată opoziția noastră, proiectul a trecut așa cum a fost propus inițial.
 • Am solicitat, în repetate rânduri, subvenționarea cu 50% a transportului public de călători organizat de operatorii autorizați de Consiliul Județean pentru elevi și studenți și subvenționarea cu 100% a transportului public de călători pentru elevii și studenții orfani, cu cerințe educaționale speciale
 • Am avut luări de cuvânt în cadrul dezbaterilor privind Bugetul județului Constanța, solicitând amendamente, alături de colegii mei liberali, fără ca acestea să fie introduse pe ordinea de zi sau pe lista de investiții.
 • Am protestat public, în ședințele Consiliului Județean, față de unele investiții absolut aberante ale conducerii CJC, cum ar fi catargul de 80.000 de euro montat în fața Pavilionului Expozițional, catalogat de alianța PSD-PMP drept un „monument” semnificativ pentru Constanța.
 • De asemenea, am combătut cu argumente ipocrizia „actului de promisiune civică”, semnat de conducerile PSD-iste ale Consiliului Județean Tulcea și Constanța, din cauza faptului că marea majoritate a acestora nu țin de activitatea noastră și sunt de fapt promisiuni (neonorate) ale Guvernului.

Solicitări, interpelări și proiecte depuse

Ca și în anii trecuți, mi se pare firesc sa va informez în legătură cu toată activitatea mea ca ales local (puteți accesa următorul link cu privire la raportul meu de activitate din perioada 2017 – 2018: https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/administratie/consilierul-bogdan-bola-a-iesit-din-zona-de-confort-a-alesilor-ce-ridica-mana-din-reflex-din-pacate-propunerile-sale-sunt-ignorate-de-executivul-consiliului-663323.html

Astfel, în perioada 2018 – 2019 am efectuat vizite în județ, am participat la ședințe de consiliu local în diferite localități pentru a putea observa cât mai clar problemele cu care se confruntă aleșii locali, am organizat și am participat la dezbateri locale cu cetățenii județului Constanța,  în urma cărora au rezultat următoarele acțiuni:

 

LUNA ACȚIUNE DESTINATAR RĂSPUNS OBSERVAȚII
Nr. 16974 din 21.06.2018 Proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării Bugetului de Venituri și Cheltuieli a CJC și a listei obiectivelor de investiții a Județului Constanta – studiu de fezabilitate pentru construirea unui nou teatru pentru copii Consiliul Județean Constanța Nu a fost pus pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Județean Actualul Teatru de Copii „Căluțul de Mare” se afla într-o stare avansata de degradare și având în vedere noile cerințe ale instituțiilor de cultura din ziua de azi, consideram ca este necesara ridicarea unui nou teatru, prima instituție de cultura construită exclusiv cu acest scop în peste 100 de ani.
Nr. 19892 din 25.07.2018 Depunere proiect de hotărâre privind acordarea facilitaților de transport pentru elevi și studenți Consiliul Județean Constanța A fost pus pe ordinea de zi a ședinței din 27.07.2018 În urma dezbaterilor din cadrul ședinței, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi.

 

Nr. 1701 din 11.09.2018 Solicitare de informații cu caracter public în ceea ce privește repartizarea forței calificate de munca pe domenii de activitate și vârsta în județul Constanța. Direcția Județeana de Statistica Constanța Răspuns oficial primit – nr ieșire 1738/19.09 Răspuns parțial la întrebările mele, mai ales din cauza faptului ca multe dintre statisticile solicitate nu exista în cadrul Direcției.
 

Nr. 27835 din 23.10.2018

 

Am solicitat instituțiilor să nu taxeze suplimentar participanții la evenimentul „Zilele Dobrogei” pentru închirierea de spații sau standuri. Agenții economici s-au plâns de preturile mari solicitate și de presiunile făcute Consiliul Județean Constanța/

C.C.I.N.A/

Primăria Constanța

Am primit răspuns oficial – nr 28210 din 26.10.2018 Am fost asigurat de către conducerea CJC că totul va fi cu titlu gratuit și că au comunicat și celorlalte doua instituții care au colaborat la eveniment sa facă același lucru.
Nr. 28583 din 30.10.2018  

Interpelare privind situația miniporturilor turistice de pe Dunăre și a demersurilor făcute referitor la dezvoltarea unei strategii de turism pe termen mediu și lung

Consiliul Județean Constanța Răspuns oficial primit – nr 300566 din 19.11 Răspuns extrem de vag și pe lângă subiect, însă din o adresa internă (nr 30577/19.11) rezultă clar ca miniporturile turistice pe Dunăre nu se mai fac din cauza întârzierii depunerii documentației de către Consiliul Județean Constanța.
Nr 15468 din 13.11.2018 Interpelare privind stadiul în care se află Programul Național de Tratament pentru Boli Rare la Constanta și ce se face pentru pacienții care suferă de aceste maladii. Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Am primit răspuns oficial – 15468 din 27.11.2018 Răspunsul a fost unul halucinant: nu oferim asistență medicală adecvată deoarece nimeni din conducerea Spitalului Județean nu și-a bătut capul să întocmească și să depună actele necesare. Ba mai mult, în noiembrie 2018 s-a greșit chestionarul pentru tratamentul medicamentos pentru boli neurologice degenerative, solicitarea Spitalului Județean fiind respinsă de Minister
 

Nr. 39 din 16.01.2019

 

 

Solicitare informații privind numărul de cabinete medicale funcționale în școlile și grădinițele județului Constanța Inspectoratul Scolar Județean Am primit răspuns oficial – nr 39 din 31.01. Rezultă ca avem 142 de unități de învățământ care au cabinet medical și 14 care au și cabinet stomatologic. Nu există date din care sa rezulte în vreun fel nivelul de dotare al acestora și nici nu au fost vreodată solicitate detalii de ISJ în acest sens. Grav!
Nr 11634 din 18.01.2019 Depunere propuneri pentru PUZ-ul Peninsulei în cadrul dezbaterii publice inițiate de Primăria Constanța. Co-inițiator alături de Sava Cosmin, Barață Bogdan și consilier local Cristina Văsii Primăria Constanța Niciun răspuns Am depus un set de zece propuneri practice pentru ce credem noi că ar putea însemna revitalizarea zonei peninsulare a orașului și o viziune proprie pentru dezvoltarea integrată a turismului din Constanța
Nr. 2639 din 01.02.2019 Proiect de hotărâre privind acordarea de facilități pentru transportul în comun pentru elevi și studenți Consiliul Județean Constanța A fost pus pe ordinea de zi În ciuda insistențelor și argumentelor noastre, alianța PSD-PMP-ALDE a votat împotrivă iar proiectul a picat la vot. Toți consilierii liberali au votat pentru.
Nr. 3090 din 07.02.2019  

Am solicitat de urgență să se numească o comisie de anchetă privind neregulile și întârzierile de la Spitalul Județean Constanța în legătură cu tratarea bolilor rare. Mai mult, am dorit să aflu stadiul în care se afla înființarea compartimentului de neurologie pediatrică, amânat de mai bine de un an.

 

 

Consiliul Județean Constanța

 

Am primit răspuns oficial – 6906 din 18.03

Răspunsul ca de obicei vag – mi s-a comunicat că nu s-au înregistrat nereguli și totul este conform graficului și procedurilor. Dar a fost și o „victorie”, dacă ii pot spune așa: după ce un an de zile nimeni nu a făcut nimic pentru crearea compartimentului de neurologie pediatrică, în următoarea ședință a CJC s-a adoptat, cu unanimitate de voturi, înființarea acestuia. Desigur, nu la inițiativa mea, ci a președintelui CJC….
Nr. 29711 din 13.02.2019 Am analizat și elaborat, alături de colegii din PNL Constanta și reprezentanții USR Constanța, un proiect de hotărâre privind adoptarea Bugetului Participativ la nivelul municipiului Constanța  

Primăria Constanța

 

Nu am primit răspuns

Nu a fost pus pe ordinea de zi și nici nu s-a dorit dezbaterea acestui proiect în Consiliul Local Constanța de către primarul Decebal Făgădău.
Nr. 224 din 07.03.2019  

Am solicitat să se ia măsuri de urgență împotriva directoarei Liceului Tehnologic Ciobanu, în urma declarațiilor sale privind faptul că sala de sport a liceului este utilizată în alte scopuri decât cele prevăzute de lege.

Inspectoratul Scolar Județean Constanța Nu am primit răspuns oficial Cu toate că legea prevede clar că sala de sport trebuie administrată și utilizată de elevi, încălcarea acestui lucru se pare că nu deranjează pe nimeni. Directoarea a declarat că elevii fac sportul în clase atunci când este frig sau pe terenul exterior când este cald. Nici în acest moment, sala de sport nu a intrat în administrarea Liceului. Iar ISJ nu a luat nicio măsură…
Nr. 13780 din 26.05.2019 Am formulat amendamente la proiectul de hotărâre nr. 122 din 17.05.2019 al Consiliului Județean Constanta, referitor la implementarea unei strategii de conștientizare publică la nivelul județului privind sortarea selectivă a gunoiului. Co-inițiator consilier județean PNL, Lavinia Boldea Consiliul Județean Constanța Nu am primit răspuns și am ieșit din păcate din termen Am considerat ca prost gândite soluțiile oferite, de genul să producem aproape 100.000 de pliante și afișe (care nu le putem contoriza real în niciun fel) pentru a promova selectarea gunoaielor, în condițiile în care știm cu toții că acestea devin la rândul lor, rapid, deșeuri aruncate pe stradă. Am oferit multe alte soluții practice și la îndemână.
Nr. 15031 din 06.06.2019 Solicitare privind desemnarea unei comisii de anchetă referitor la neregulile semnalate la Spitalul Județean Constanța în legătură cu mesele oferite pacienților Consiliul Județean Constanța Nu am primit răspuns, suntem încă în termen Am solicitat de asemenea să fie făcute publice contractele de catering ale firmelor care livrează hrana la Spital și să fie făcut public Raportul Comisiei de Nutriție a Spitalului, arătând astfel transparența necesară în asemenea cazuri.
 

Nr. 16682 din 24.06.2019

 

Interpelare privind întârzierea nejustificată a primirii/implementării Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabilă a Turismului în județul Constanta Consiliul Județean Constanța Nu am primit răspuns oficial, încă în termen De ce am plătit mai mult pe o strategie județeana decât a plătit statul roman pe o strategie naționala, făcută de aceeași firmă? Cum e posibil să nu primim la jumătatea anului 2019 o strategie care trebuia DEJA implementată la începutul acestui an? De ce nu a existat până acum nicio consultare publică pe acest domeniu, cu societăți de turism sau ONG-uri?

Alte activități în calitate de consilier județean

Totodată, în perioada iunie 2018 – iunie 2019, pe lângă întâlnirile cu primari, consilieri locali și simpli cetățeni, am participat în calitate de consilier județean la mai multe evenimente și festivități oficiale :

 • ca membru al Comisiei de Turism, am încercat sa promovez istoria și frumusețile Dobrogei, cu cetățile ei inegalabile și rezervațiile sale naturale, monumente și mănăstiri, atât în mediul online cât și în discuțiile pe care le-am purtat la diferitele întâlniri din țară cu mediul de afaceri și decidenți din domeniul turismului.
 • am luat parte la festivitățile de începere a anului școlar la Topalu și Ghindărești.
 • am lansat mai multe apeluri publice către autoritățile locale și centrale din județul nostru, informându-le despre oportunitățile oferite de către Uniunea Europeană privind dezvoltarea comunităților pe care le păstoresc. De la fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii, special acordate județelor riverane Dunării pană la programul „WiFi4EU”, de la subvențiile acordate tinerilor fermieri până la posibilitatea de a primi despăgubiri pentru fermierii afectați de pesta porcină, toate aceste instrumente le-am făcut publice, atât în spațiul online și prin intermediul presei locale (căreia ii mulțumesc) cât și prin adrese pe mailurile primăriilor.
 • am organizat un eveniment național pentru administrația publică la Constanța: Forumul Antreprenorilor în Administrația Inteligentă, unde am invitat primari, consilieri locali și județeni, parlamentari și antreprenori, în scopul identificării de soluții „smart” pentru a fi implementate în administrația constănțeană.
 • ca reprezentant al Consiliului Județean Constanța în cadrul FLAG Dobrogea Nord (un parteneriat public-privat legal constituit, alcătuit din reprezentanți ai sectoarelor public, privat și ai societății civile), am lansat la finalul anului trecut un apel public privind posibilitatea accesării de fonduri europene prin Strategia de Dezvoltare Locală Integrată “DOBROGEA NORD – Pământul Sălbatic între Dunăre și mare”, proiect depus de Asociația Grup Local Dobrogea Nord. Valoarea totala este de 1.6 milioane de euro, disponibili pentru activități de turism/pescuit în localitățile de la malul Mării Negre.
 • am participat la depuneri de coroane în zilele de sărbătoare națională.
 • am participat la cursuri de perfecționare în administrația publică locală, organizate de către societatea civilă sau de către instituții ale statului, în Constanța sau în țară.
 • am demarat o strângere de semnături în comuna Horia în scopul prevenirii accidentelor pe drumul județean în zona grădiniței și a locului de joacă din localitate. De asemenea, am militat pentru interzicerea accesului autovehiculelor de mare tonaj pe drumul județean, din cauza pagubelor produse caselor din comună. Cu aceste semnături, vom merge la autoritățile responsabile să solicităm rezolvarea problemelor oamenilor, chestiuni care nu țin de altfel de politică. Acțiunile de acest gen vor continua în perioada următoare și în alte comunități.
 • am lucrat împreună cu colegii mei din PNL Constanța și cu conducerea USR Constanta la un proiect comun denumit „Buget Participativ”. În momentul de față, singurul proces prin care se alege o platformă politică este votul (o dată la patru ani), prin care majoritatea aleasă își implementează platforma politică. Noi credem că acest proces poate fi schimbat și hotărât prin implementarea unui proces anual de bugetare participativă.
 • am inițiat întâlniri cu mai mulți primari și consilieri locali în zona de nord a județului pentru a putea elabora strategii comune de dezvoltare dar și pentru a întări relațiile dintre comunitățile locale. Una dintre întrevederile la care am fost invitat s-a axat pe crearea unei asociații intracomunitare intre comunele Horia, Saraiu, Topalu, Gârliciu și Ghindărești, care din păcate pana acum nu a avut niciun proiect concret. Fără sprijinul și coordonarea conducerii județene, este foarte greu sa demarezi astfel de proiecte europene.
 • am avut numeroase întâlniri cu primari și consilieri locali în zona de sud a județului pentru a discuta posibilitatea promovării turismului în această zonă dar și pentru a discuta problemele cu care se confruntă localitățile lor. Lipsa unei infrastructuri moderne și interconectate și lipsa unei strategii pe turism afectează grav în continuare această zonă a județului, care are unele dintre cele mai sărace comunități din Constanța.

Încheiere

În perioada raportată am încercat să aduc la cunoștința cetățenilor județului Constanța toate faptele și actele administrative care interesează colectivitatea locală prin informare transparentă și dialog constant și consider că atribuțiile care îmi revin, specifice legislației și statutului de ales local, au fost și sunt duse la îndeplinire cu cinste și corectitudine.

P.s. Dacă doriți să vedeți și activitatea mea din primul an de mandat ca și consilier județean, anul 2016 – 2017, puteți accesa următorul link: https://bogdanbola.ro/asteptari-si-impliniri-la-un-de-mandat-consiliul-judetean-constanta-raport-de-activitate/117