Proiectul pentru combaterea traficului ilegal de deșeuri a ajuns în Comisia pentru Mediu a Senatului

Proiectul pentru combaterea traficului ilegal de deșeuri a ajuns în Comisia pentru Mediu a Senatului

Proiectul meu legislativ privind stoparea și incriminarea dură a traficului de deșeuri ilegale a ajuns în Comisia de Mediu a Senatului pe 22.02.2022. „Eu nu am venit aici să aduc amendamente, eu am venit pentru a cere să se respingă definitiv proiectul de lege” mi-a spus, foarte senin, consilierul președintelui organizației patronale REMAT. Această organizație susține și reprezintă interesele operatorilor colectori și valorificatori de deșeuri, inclusiv a comercianților/brokerilor de deșeuri. Nu vor să îmbunătățească, eventual, proiectul de lege…îl vor doar oprit definitiv.

Cu toate că, până acum, Consiliul Economic a avizat pozitiv proiectul, la fel și Consiliul Legislativ (cu obiecții doar pe partea de formă, nu de fond), cu toate că, am obținut aviz favorabil în unanimitate din partea Comisiei pentru Administrație Publică a Senatului, reprezentanții REMAT au cerut respingerea proiectului în totalitatea sa.

Iar cel care a făcut acest lucru este domnul Cornel Brezuică, fost președinte al Administrației Fondului de Mediu (până în 2019) și actualmente consilier al președintelui REMAT. Pentru cei care nu cunosc, A.F.M. este instituția care controlează și monitorizează cantitățile de deșeuri reciclate, precum și banii care se fac de către firmele specializate în domeniul reciclării. Interesantă schimbare a taberelor, nu-i așa?

Nu demult, acest domn Brezuică a fost în centrul unui scandal. Pe 28 (!!) decembrie 2018, prin Ordin al ministrului Mediului, firmele care se ocupă cu reciclarea (de tip OTR/OIREP) nu mai erau obligate „să reinvestească eventualul profit în aceleași tipuri de activități întreprinse în vederea îndeplinirii responsabilităților care le revin”. Practic, profitul nu mai trebuia reinvestit în tehnologii, ci putea fi distribuit sub formă de dividende acționarilor.

Ce a stat la baza acestui Ordin? O adresă trimisă de către A.F.M., condusă de Cornel Brezuică, la Ministerului Mediului, înregistrată pe 11 decembrie 2018. Documentul conținea cinci comentarii la proiectul de ordin de ministru, iar primul comentariu, scris cu majuscule bolduite, prevedea „eliminarea obligativității OTR de a reinvesti eventualul profit”.

Cu astfel de personaje și cu astfel de entități ne luptăm pentru a duce la bun sfârșit acest proiect. Știam că va fi greu, însă trebuia început de undeva. Din păcate, Ministerul Mediului nu a venit ieri cu un punct de vedere oficial – dacă sprijină sau nu proiectul legislativ – motiv pentru care s-a amânat votul pentru două săptămâni, timp în care vom aduce și modificările de formă solicitate de către Consiliul Legislativ.

Cu toate că interesele și presiunile sunt uriașe, sunt hotărât să ducem la bun sfârșit acest proiect. Depinde de el sănătatea noastră, a tuturor și reprezintă doar începutul pentru schimbarea în bine a legislației de mediu din România. Încerc să mă țin departe de circ și scandal și să reprezint, cât pot de bine, interesele celor care au avut și au încredere în mine.

⚠️ P.S. Am obținut un aviz favorabil în unanimitate în Comisia de Administrație Publică a Camerei Deputaților în proiectul meu legislativ privind înăsprirea pedepselor pentru cei care își bat joc de plajele noastre, poluând și distrugând litoralul constănțean. Și din nefericire, sunt prea mulți.

Și am obținut un aviz faborabil, chiar și cu opoziția Ministerului Mediului, care a spus că nu susține așa ceva, deoarece „pedepsele ar fi prea mari și nu în conformitate cu legislația actuală”. PĂI DE ACEEA VREAU SĂ O SCHIMBĂM!! Dar asta înseamnă să nu ai habar de ce se întâmplă pe teren, de distrugerile și construcțiile ce apar la tot pasul și să stai cocoțat doar în vârful unui scaun călduț.

P.S. 2 pentru cei care vor să citească mai în detaliu despre activitatea domnului Brezuică: https://newsweek.ro/investigatii/brezuica-la-fel-de-breaz-ca-truica-dar-la-stat

Forța Dreptei a devenit partid cu acte în regulă

Forța Dreptei a devenit partid cu acte în regulă

Așteptarea a luat sfârșit, iar Forța Dreptei este cea mai nouă formațiune politică din țară. Nu este ceva ce ne-am dorit, este ceva ce a fost necesar în urma trădării încrederii electoratului de către conducerea PNL și Iohannis. Este un proiect nou, pe care l-am inițiat alături de alți oameni cu coloană vertebrală, în speranța de a sluji interesele electoratului liberal (și nu numai) care a crezut în promisiunile noastre din 2020.
Avem șansa de a clădi ceva bun, pornind de la zero, alături de oameni care nu și-au pierdut speranța că încă mai putem realiza ceva corect și schimba ceva în bine și în țara noastră. Cred că suntem pe calea cea dreaptă în acest demers al nostru, nu am îndoiala că vom întâmpina multe greutăți și piedici pe acest drum, însă am încrederea că, alături de oameni hotărâți și dornici să își ajute comunitatea, vom reuși să răzbatem prin toată această mocirlă. Să facem o administrație publică în interesul cetățeanului, nu pentru cei care se cocoață vremelnic în vârful urbei noastre. Nu degeaba am ales „Prin noi înșine” ca deviză pentru noua noastră formațiune.
Personal, îmi voi axa activitatea pe municipiul și județul Constanța, unde deja am avut numeroase întâlniri cu oameni care vor să ni se alăture. Oameni din toate păturile sociale ale Dobrogei, indiferent de vârstă, sex și religie, din toate cele patru colțuri ale județului vor să vină și să pună umărul alături de mine în acest nou proiect, fapt pentru care țin să le mulțumesc. În municipiu avem deja formată o echipă puternică, am identificat și un sediu potrivit, pe măsura proiectelor pe care le dorim implementate.
De astăzi începe cu adevărat greul luptei noastre, de astăzi începem să dăm asaltul, ca o echipă unită, la persoanele care căpușează sistemul de ani de zile. Având libertate totală de acțiune, Forța Dreptei filiala Constanța își va crea o platformă care să reprezinte cu adevărat interesele comunităților dobrogene și nu chestiuni impuse de la Centru, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori, din păcate. Și da, am toată încrederea că vom reuși să redăm orașul nostru locuitorilor săi, să implementăm proiecte și idei pe care ei le consideră necesare, nu care doar dau frumos pe niște planșe fotografice.
Timpul ne va arăta, cu siguranță, că am ales calea cea dreaptă și că dorim, cu adevărat, să facem ceva corect pentru orașul și județul nostru. Până atunci, avem mult de muncit și de alergat, avem multe de organizat și de pregătit pentru viitor, dacă chiar ne dorim să arătăm că noi putem fi o variantă mult mai bună la actuala clasă politică. Mai multe proiecte, mai multe fapte bune, mai multă interacțiune cu constănțenii. Mai puțin circ și promisiuni, mai multe acțiuni concrete! Iar oamenii vor vedea, în timp, că pot avea încredere în noi!
Eu vă mulțumesc tuturor celor care ne-ați scris și susținut până acum, a sosit vremea faptelor! Vă așteptăm alături de noi, dacă chiar dorim să punem umărul la transformarea orașului și județului nostru în niște locuri unde constănțenii pot să trăiască civilizat, respectați și ascultați.
Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

🇲🇩🇺🇦🇷🇴 Situația geopolitică a Europei de Est a devenit extrem de volatilă, ca urmare a acțiunilor agresive ale Federației Ruse asupra Ucrainei. Însă nu trebuie să uităm că nu doar Ucraina a fost agresată teritorial, ci și Republica Moldova, prin amplasarea Armatei a 14-a Rusă pe teritoriul suveran al Republicii Moldova și susținerea regimului separatist de la Tiraspol.
Republica Moldova este vulnerabilă agresiunii ruse, mai ales în astfel de momente, când conducerea Moldovei sub Maia Sandu are evidente aspirații pro – europene. Consider că, urmând exemplul Ucrainei, este momentul ca România să ceară aderarea de urgență a Republicii Moldova la U.E. Dacă ucrainienii cer ca această excepție să se aplice pentru ei, consider că este de datoria noastră, a României, de a pune presiune ca și Moldova să intre odată cu Ucraina.
În calitate de membru al Camerei Deputaților, solicit Parlamentului României să voteze o declarație de susținere a aderării de urgență a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. O astfel de decizie nu ar avea de ce să fie interpretată ca o provocare militară, însă ar sublinia clar că, indiferent de evoluțiile militare viitoare, cele două state – Ucraina și Moldova – ar beneficia de sprijinul tuturor țărilor din marea familie europeană.
Totodată, o astfel de mișcare strategică din partea Uniunii Europene ar asigura flancul estic al țării noastre și ar crea premizele ca un astfel de război să nu transforme niciodată cetățenii români în refugiați. Împreună, suntem mai puternici și împreună putem evita astfel de tragedii pe viitor. Putem arăta astăzi că, prin solidaritate politică/militară a statelor din U.E. cu două țări amenințate cu dispariția sau transformarea în state – marionetă, suntem capabili să realizăm o Uniune mai puternică, mai unită și mai prosperă.