De ce am votat împotriva proiectului de buget al Consiliului Județean Constanța

de | feb. 16, 2018 | Administraţie publică | 0 comentarii

Deoarece prima noastră grijă ar trebui sa fie dezvoltarea și bunăstarea comunităților constănțene, nu doar funcționarea unor instituții subordonate Consiliului Județean Constanța. Deoarece anul acesta avem un buget mai sărac cu aproximativ 20 de milioane de lei și ar fi fost cu atât mai important ca acești bani să fie folosiți pentru investiții și în dezvoltarea județului, nu doar pe salarii și asistență socială. Deoarece încă mai avem în județul nostru comunități fără apă curentă și școli cu grupuri sanitare în curte, așa că nu cred că ne mai permitem să cheltuim banul public pe festivaluri și concerte de care doar Bacchus ar mai fi mândru (Festivalul Berii și Festivalul Vinului).

Iar acestea sunt doar câteva dintre motive, cele mai pragmatice vi le prezint mai jos,  așa cum au fost ele depuse, cu adresă de înaintare, în data de 12.02.2018. Săptămâna viitoare, vă voi mai prezenta pe larg câteva dintre amendamentele pe care colegii mei liberali le-au propus celor din alianța PSD-ALDE-PMP pentru a fi puse pe ordinea de zi, însă fără succes. Rămâne să hotărați dumneavoastră după aceea dacă județul nostru ar fi avut de câștigat în urma construirii unui Spital Clinic de Pediatrie sau a unui nou Teatru de Copii.

În calitate de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Constanța, având în vedere proiectul de buget supus dezbaterii publice pe data de 15.01.2018, am purtat discuții cu mai mulți primari și consilieri locali din județul nostru, și pentru a putea veni în ajutorul lor în demararea/continuarea/finalizarea proiectelor necesare comunităților pe care le păstoresc, am formulat împreună următoarele amendamente la Bugetul Consiliului Județean Constanța.

Consider că este de datoria noastră, ca și consilieri județeni, să venim în sprijinul administrațiilor locale, având în vedere lipsa de personal calificat cu care se confruntă mai ales comunitățile mici. De asemenea, lipsa fondurilor proprii duce de multe ori ca promisiunile făcute cu bună credința în campaniile electorale, să nu se mai poată materializa, în pofida eforturilor acestora.

Studiind bine proiectul de buget pentru anul 2018, sunt de părere că avem fondurile necesare și că ar trebui să punem mai mult accent pe ajutorarea autorităților locale prin îmbunătățirea condițiilor de viață ale constănțenilor noștri. Este părerea mea că principala direcție de acțiune a Consiliului Județean Constanța în anul 2018 ar trebui să constituie ajutorul dat administrațiilor locale, indiferent de culoarea politică, pentru creșterea nivelului de trai în comunitățile constănțene.

Așa cum veți constata, discutăm despre proiecte vitale pentru bunul mers al oricărei comunități, despre solicitări mai vechi sau proiecte mai noi, proiecte palpabile care pot fi cuantificate și nu simple ajutoare sociale:

 1. Comuna Ghindărești

 • Reabilitare și modernizare grădinița Ghindărești pentru care este necesară suma de 350.000 lei.
 • Modernizare și reabilitare infrastructură drumuri comunale și stradale în comuna Ghindărești, proiect pe care îl estimam la suma de 385.600 lei. Cei aproape 12 km de drumuri nu au fost reabilitați complet din anii 1970.
 • Reabilitarea singurei șosele care asigură accesul în comună, drumul comunal DC 67, aflat într-o stare extrem de proastă, suma totală pe care o previzionăm pentru finalizarea unui astfel de proiect este de 4.000.000 lei. Cu toate ca am făcut economii din bugetul local pentru a avea fonduri proprii pentru toate lucrările, tăind din bugetul pe anul acesta orice cheltuieli pentru organizarea de evenimente și am eficientizat segmentul de “alte cheltuieli”, ne va fi imposibil sa demarăm proiectele fără sprijinul Consiliului Județean Constanta. Mai multe detalii aici: bogdanbola.ro/solicitare-fonduri-judetene-pentru-reabilitarea-drumului-comunal-spre-ghindaresti/300

 

 1. Comuna Ciobanu (primar PSD)

 • Satul Miorița, nu beneficiază nici până în ziua de astăzi de o sursă de apă constantă și potabilă pentru locuitorii săi. Din aceste considerente, vă solicităm să introduceți în programul de investiții al Consiliului Județean Constanța suma de 300.000 lei, cu destinația expresă pentru achiziționarea serviciilor de forare și realizare a unui puț de apă pentru comunitatea noastră. În pofida repetatelor intervenții ale consilierilor locali PNL la primarul comunei, chiar dacă acest proiect a reprezentat o promisiune din programul electoral al tuturor formațiunilor politice în 2016, acest lucru se pare că nu reprezintă o prioritate pentru autoritatea locală. Un puț forat la a treia pânză freatică acviferă, la adâncimi cuprinse între 30 și 60 de metri, ar asigura o calitate a apei superioară (în peste 75% din cazuri), fără nitriți și nitrați, cu conținut mai redus de calcar. Debitul ar putea face față, după calculele noastre, nevoilor casnice ale locuitorilor satului Miorița dar și nevoilor antreprenorilor care au început sa dezvolte în zona respectivă afaceri cu sere și legumicultură.

 1. Comuna Topalu

 • Clădirea unui corp de școală, construită în anul 1966, necesită urgent reparații, potrivit Raportului de Expertiză Tehnică nr. 74E/2017. Potrivit acestuia, infiltrațiile de apă și perioada îndelungată de funcționare au deteriorat semnificativ pereții, au provocat igrasie și un miros neplăcut, iar lucrările propuse sunt complexe: consolidarea fundațiilor cu beton armat, realizarea de centuri de beton armat, reparații acoperiș, etc. Fonduri pentru reparația lui am mai solicitat și în anul 2016, însă fără succes. Si cu toate ca s-au făcut multe economii la bugetul local pentru a avea fonduri proprii pentru reabilitare, ne întoarcem astăzi cu solicitarea să alocați suma de 400.000 lei pentru finalizarea acestui proiect.

 

 1. Comuna Mihai Viteazu

 • reparații și întreținere drumuri comunale – 600.000 lei
 • întreținere și reparații sediu primărie – 200.000 lei
 • extindere liceu în localitatea Mihai Viteazu unde există un proiect în valoare de 600.000 de euro
 • investiții rețea de iluminat public – 700.000 lei

 

 1. Comuna Horia (primar PSD)

 • Dotarea cu 20 de calculatoare și construirea unui cabinet medical pentru școala din localitate – 250.000 lei. Scoala dispunea de același număr de calculatoare, primite printr-un program al Consiliului Județean Constanța din anul 2008, însă acestea sunt uzate moral și fizic în totalitate. În ciuda faptului că la fiecare control al celor de la Inspectoratul Scolar Județean li s-a pus în vedere să doteze școala cu un cabinet medical, fapt care ar însemna o investiție minimă din partea autorității locale, acest lucru nu s-a întâmplat, iar solicitările consilierilor PNL nu au fost ascultate.
 • Fonduri pentru realizarea unui studiu de fezabilitate și și a proiectului de investiții pentru decolmatarea și dalarea canalului colector din satul Horia – 50.000 lei. La orice ploaie mai abundentă, canalul se umple cu apă și inunda gospodăriile de pe străzile Nucilor și Principală. De asemenea, malurile se surpă la fiecare ploaie și există riscul permanent ca podețele existente să se prăbușească, la fel și gardurile gospodăriilor. Se poate observa cu ochiul liber după fiecare precipitație cum malurile se apropie periculos de mult de gardurile oamenilor și de multe ori, inundațiile fac ca accesul în propriile lor locuințe să fie imposibil. Puteți vedea solicitarea aici: Solicitare consilieri liberali Horia (1)

 

 1. Comuna Costinești

 • În vederea demarării lucrărilor de ”Modernizare Faleză Pietonală Costinești”, tronson cuprins între Terasa 10 Steaguri și Radio Vacanța și finalizării acestora pană la 01.05.2018 este necesară suma de 500.000 lei. Această sumă constă în proiectare, execuție și dotare cu mobilier urban (lampadare, băncuțe, coșuri de gunoi și pavaj). Ca și în cazul altor localități de pe litoral, un astfel de proiect reprezintă o investiție cu un potențial foarte mare de amortizare în câțiva ani, prin creșterea gradului de atractivitate a zonei și a noi oportunități de demarare a unor afaceri locale (bani mai mulți la buget, noi locuri de munca, mai multi turiști).

 1. Comuna Corbu

 • Finanțarea cheltuielilor privind reabilitarea drumului comunal Corbu-Vadu. Drumul are o lungime de 7.5 km și a mai fost plombat în urmă cu trei ani, însă o reabilitare completă nu s-a mai făcut de aproximativ 15 ani. Suma necesara pentru acest proiect este de 3.2 milioane lei. O astfel de reabilitare ar însemna imens pentru turismul județului, numărul de turiști crescând de la an la an. De aceea, privim acest proiect ca pe o investiție în viitorul comunei Corbu dar și pentru binele județului nostru, investiție care se va întoarce cu siguranță în bugetul Consiliului Județean Constanța prin creșterea atractivității zonei și a numărului de turiști.

 

 1. Comuna Pantelimon

 • Sistem de supraveghere, dotat cu un program de recunoaștere și memorare a numerelor de înmatriculare a mașinilor, pentru a contabiliza traficul greu care trece prin comună și care a fost, în mare parte, răspunzător de distrugerea drumurilor comunale – 250.000 lei. Implicarea Consiliului Județean Constanța ar însemna enorm pentru noi toți și ar preveni distrugerea caselor comunităților din zonă dar și a drumului județean.
 • Suma de 15.000 lei pentru achiziționarea și montarea unei central termice în școala gimnazială din localitate. În perioada iernii, elevii din localitate suferă din cauza condițiilor neprielnice din școală.
 • Suma de 15.000 lei pentru achiziționarea unei cositoare pentru tractorul din localitate. Dorim să începem igienizarea comunei și să curățăm drumul care duce la cetatea Ulmetum, care poate deveni un obiectiv turistic important. Mai multe detalii aici: bogdanbola.ro/comuna-pantelimon-si-cetatea-ulmetum-rupte-de-civilizatie/311
 • Suma de 15.000 lei pentru achiziționarea unui număr de 100 de coșuri de gunoi pentru toate satele din comuna noastră. Felul în care arata aceasta nu a fost niciodată pe lista de obiective a autorităților locale, însă noi încercăm să schimbăm aceasta mentalitate. De asemenea, vom lansa o campanie de conștientizare a locuitorilor privind importanta păstrării curățeniei în localitate. Puteți citi adresa transmisă de Primăria Pantelimon aici: Amendament Buget – Pantelimon (1)
 1. Comuna Albești

 • Pentru proiectul ” Lucrări întreținere covor bituminos drum comunal D.C.11, comuna Albești”, aflat în stadiul de proiectare executată – 701.878 lei. Lungimea drumului este de aproximativ 2 km, fiind reabilitat ultima oară în 2007
 • Pentru proiectul ”Lucrări de pietruire strada Salcâmului și strada Liliecilor, sat Cotu-Văii, comună Albești”aflat în stadiul de proiectare executată -920.643 lei cu T.V.A. Drumurile, de aproape doi km, sunt de pământ și nu au fost asfaltate sau pietruite niciodată.
 • Pentru proiectul ” Înființare rețea alimentare cu apă potabilă cartier A,B,C localitatea Albești”, aflat în stadiul de  aproximativ 50% din lucrare executată-264.698 lei
 • Pentru proiectul ” Înființare grădiniță cu program prelungit sat Cotu-Văii, comuna Albești”, aflat în stadiul de proiectare executată și în curs de licitație execuție lucrări – 446.419,73 lei.

 1. Comuna Aliman

 • Cofinanțare de 4.016.950,54 lei pentru obiectivul de investiții „Asfaltare străzi în comuna Aliman”, proiect derulat prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

 

 1. Comuna Cuza Vodă

 • Extindere sistem de canalizare ape uzate menajere în localitatea Cuza Vodă, comuna Cuza Vodă – 392.578 lei
 • Construcție grădiniță cu orar prelungit în localitatea Cuza Vodă – 43.620 lei
 • Modernizare străzi și drumuri comunale ADI Valea Dropiei, lider comuna Tortoman, județul Constanța ( comuna Cuza Vodă, Tortoman și Nicolae Bălcescu ) – 351.063 lei
 • Dotare centru de zi pentru copii proveniți din populația roma și alte categorii defavorizate – 57.055 lei
 • Achiziție buldoescavator – 6.046 lei
 • Extindere Cămin Cultural – 200.000 lei
 • Construcție Sala Sport Școala Gimnaziala nr. 1 Cuza Vodă – 250.000 lei
 • Măsuri integrate pentru comunitate cod SMIS + 103133
 • Reabilitare/modernizare drumuri intravilanul localității – 400.000 lei
 • Extindere rețea electrică cartier nou lotizat – 200.000 lei
 • Extindere primărie – 300.000 lei

Concluziile prezentate Consiliului Județean Constanța

Domnule Președinte, sunt convins că unele dintre aceste proiecte vă sunt deja cunoscute și nu voi insista pe utilitatea acestora, aceasta fiind evidentă. Alte proiecte se doresc a fi demarate anul acesta tocmai datorită faptului că societatea se schimbă, evoluează, la fel ca și nevoile locuitorilor acestui județ.

Un ultim aspect doresc să mai subliniez: marea majoritate a solicitărilor vin în sensul sprijinirii școlilor, grădinițelor și actului de educație în general, nu pentru promovarea de evenimente „culturale”. Așa cum am spus și la începutul acestui articol, este inadmisibil să mai avem școli cu toalete în curte și administrații care privesc educația ca pe o cheltuială (am mai scris despre asta după o vizită în comuna Crucea: bogdanbola.ro/formarea-si-educarea-tinerilor-reprezinta-investitii-pentru-viitor-nu-cheltuieli-de-la-buget/188

Dată fiind urgența multora dintre lucrări, vă rugăm să transmiteți aceste solicitări Comisiei de Buget-Finanțe pentru a fi analizate și bugetate în mod corespunzător. În speranța că reprezentăm o administrație care pune pe primul loc dezvoltarea județului și prosperitatea locuitorilor săi, vă rugăm să luați în considerare aceste amendamente, să căutați, să găsiți cele mai bune soluții și să dispuneți în cel mai scurt timp în consecință.

%d blogeri au apreciat: