Am nevoie de puțin ajutor: am tot văzut/auzit zilele acestea mai multe discuții, în diferite grupuri, în care părinții unor copii care au început clasa pregătitoare se plâng că nu mai au loc în clase deoarece au venit alții „cu vize de flotant” și le-au luat locul.
Astfel, spun ei, se ajunge la un număr de elevi care doresc (și au dreptul) de a se înscrie la o anumită școală mai mare chiar decât capacitatea claselor acelei școli. Acest lucru ar contribui, zic ei și la haosul din traficul de dimineață din oraș.
Chiar vreau să cunosc opinia dvs. pe această temă care, se pare, se reia în municipiul Constanța la fiecare început de an școlar. Este sau nu o problemă reală? Aș dori să menționați școli unde se întâmplă acest lucru pentru a putea cere explicații punctuale de la Inspectoratul Școlar și școala respectivă.
Oare este normal ca acești elevi, care domiciliază în preajma unor școli, să fie trimiși să învețe în alte cartiere deoarece în școlile din preajma casei lor vor învăța elevi ai căror părinți și-au făcut vize de flotant doar pentru acest scop?
Știu, conform legii, copiii celor cu viză de flotant au dreptul de a învăța la școala din jurisdicția domiciliului trecut în viză. Dar, oare, este și moral să se întâmple asta, în orice condiție și fără pic de control? Nu puține sunt cazurile în care cei care au viză de flotant locuiesc la câteva străzi mai încolo dar, poate, au recurs la a-și lua viza de flotant pentru că și-au dorit să-și înscrie copilul la „școala de elită”.
Ce credeți că ar trebui în astfel de cazuri..:
- Să prioritizăm înscrierea elevilor în funcție de domiciliu, iar primordial să fie domiciliul din Cartea de Identitate, apoi viza de flotant?
- Să fim atenți la cei care locuiesc în aceeași localitate dar și-au dobândit o viză de flotant doar pentru a-și înscrie copilul la o altă școală?
- Credeți că ar fi necesar ca administrația locală, cea care are în subordine și instituțiile de învățământ, prin Poliția Locală, să verifice dacă acele vize de flotant corespund cu realitatea?