Extinderea rețelei de apă potabilă în satele Fântâna Mare și Tufani din comuna Independența

de | iul. 6, 2017 | Administraţie publică, PNL Constanţa, Politică | 0 comentarii

Acum câteva săptămâni, la invitația domnului primar al comunei Independența, domnul Stefan Marius, în calitate de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Constanța, m-am deplasat la primăria acestei localități și am purtat o discuție despre problemele cu care se confruntă localitatea, printre care și situația sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, aflate în raza acestei comunități.

Având în vedere poziția geografică a localității și distanța fața de marile aglomerări urbane, această comună nu a beneficiat de atenția pe deplin meritată din partea autorităților județene. Multe proiecte de infrastructură nu au fost implementate din lipsă de fonduri, de turiști nu poate fi vorba (în ciuda caracterului cu adevarat deosebit al localitătii), iar unele dintre satele comunei  se confruntă cu lipsa de apă curentă.

Aceasta este și situația satelor Fântâna Mare (Baspunar) și Tufani, unde implementarea sistemului de alimentare cu apă  fost predată de fosta administrație locală pentru execuție către RAJA S.A. Tinând cont de politica societății de extindere a ariei de operare a serviciilor sale și pentru o mai buna deservire a locuitorilor comunei Independența, am solicitat, împreună cu domnul primar, informații suplimentare privind această problemă și o întâlnire pentru a analiza, împreună cu specialiștii RAJA, situația alimentarii cu apă a celor doua localități.

In urma corespondenței purtate si a întalnirii care a avut loc săptămana aceasta la sediul RAJA din Constanta, vă pot aduce la cunostință un fapt cu adevarat îmbucurător: ambele localități fac parte din „Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă si apă uzată” iar procedurile prin care se vor realiza investițiile vor fi demarate pana la începutul acestei toamne.

Vă voi prezenta pe scurt informațiile obținute si un program care, din pacate, depinde de mai mulți factori :

  • de astăzi în 30 de zile, vor fi demarate procedurile de achiziție publică si publicate in SEAP pentru proiectul „Reabilitare Gospodărie de Apă Independența”. Astfel, se va realiza un nou puț, rezervor de apă si o stație de tratare a apei în localitatea Independența, pentru a creste calitatea apei potabile în întreaga comună.
  • proiectul „Extindere rețea distribuție apă pentru localitățile Fantana Mare si Tufani” va fi demarat si publicat in SEAP în termen de trei luni, acest lucru însemnand că în luna octombrie a acestui an intrăm în linie dreaptă pentru rezolvarea acestei probleme.
  • potrivit specialistilor RAJA, lucrările vor începe în primul trimestru al anului urmator, în condițiile în care nu vor exista contestații la procedurile de achiziționare a serviciilor de proiectare si execuție a rețelei de distribuție a apei potabile.
  • termenul de execuție în acest proiect regional, propus de către cei de la RAJA, pe fiecare localitate în parte, va fi de maxim 12 luni. Aceasta înseamnă că la începutul anului 2019, cele doua sate ale comunei Independența vor avea, pentru prima dată in istoria lor, o rețea de apă potabilă.

Stiu, pare un termen destul de îndelungat (și care, din păcate, poate fi prelungit din cauza birocratiei excesive din Romania) însă acest lucru nu mai este din vina autoritătilor judetene. Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa, depus la Ministerul Fondurilor Europene în decembrie 2015, este înca în evaluare de catre JASPERS, consultantul Uniunii Europene care asigură asistenta tărilor beneficare de fonduri europene, ajutandu-le sa pregateasca proiecte majore de înalta calitate. In cel mai pur stil romanesc, chiar daca exercitiul financiar în care este incadrat acest program a început in 2014, ghidul de finantare a fost aprobat abia în martie 2016, iar ghidurile de cost-beneficiu și de mediu încă nu au fost publicate, la mai bine de trei ani de începerea programului. Realizarea acestora cade în grija Ministerului Dezvoltării Regionale, a Administratiei Publice si Fondurilor Europene, al carui ministru a fost (sau este in continuare, cine mai știe) constănteanca Sevil Shhaideh.

Marea problemă a acestui proiect o reprezintă cadastrarea județului, care condiționează practic începerea efectivă a lucrărilor, multe terenuri fiind suprapuse, aparținând pe hartie atât Consiliului Județean Constanța dar și comunelor respective. Din aceste motive, s-a organizat un comandament comun, alcătuit din reprezentanți RAJA și reprezentanți CJC, care lucrează de cateva luni la rezolvarea acestei probleme.

Vă voi ține la curent, în lunile care urmează, cu desfăsurarea evenimentelor și asa cum am promis, atat eu cât și primarul liberal al comunei Independența Marius Stefan, vom urmări atent desfăsurarea procedurilor și lucrărilor pentru ca, în cel mai scurt timp posibil, locuitorii din Fântâna Mare (Baspunar) și Tufani sa beneficieze de apă potabilă curentă în casele lor.

Vă atașez mai jos adresa celor de la RAJA S.A. la solicitarea noastră inițială.

raja independenta

%d blogeri au apreciat: