Zeci de mii de români din satele Dobrogei nu vor beneficia de ajutor la încălzire din cauza unei legi învechite pe care PSD/PNL nu vrea să o revizuiască. Ei vor suporta frigul și costuri foarte mari în a-și procura lemne de foc deoarece Ministerul Muncii refuză să-i ajute, deși mi-a recunoscut că trebuie să o facă
Doamnă Simona Bucura-Oprescu (ministrul Muncii, ca sigur mulți nu au auzit de ea), trebuie să luați măsuri cu privire la aplicarea Legii 226/2021 privind protecția consumatorului vulnerabil de energie! Această lege stabilește criterii clare pentru identificarea acestor consumatori vulnerabili și reglementează măsuri de protecție socială pentru a le asigura accesul la resursele energetice necesare.
ATENȚIE, potrivit normelor actuale, pentru a primi acest ajutor, cetățenii nu trebuie să dețină anumite bunuri cum ar fi un tractor, terenuri de peste 2000 mp în mediul rural, o presă de ulei sau altele care sunt enumerate în Anexa 4 a normelor metodologice ale Legii nr. 416/2001. Da, au trecut peste 20 de ani de când acele norme au fost propuse..timpurile s-au schimbat mult, din păcate politicienii sunt aceiași
Această listă cuprinde bunuri care nu mai au valoare reală și sunt accesibile oricui, fiind ceva comun, de exemplu în Dobrogea, să deții terenuri de peste 2000 mp în mediul rural.
Este clar că aceste criterii trebuie revizuite pentru a reflecta realitatea economică actuală, iar ignorarea acestui aspect este pur și simplu inacceptabilă. Dar se pare că nu și pentru PSD
Problema ajutorului de încălzire devine tot mai presantă, în contextul creșterii vertiginoase a prețului lemnului de foc. Propunerea de reducere a TVA-ului la lemne a fost binevenită, însă impactul acesteia nu a produs rezultate acolo unde e cu adevărat necesar. Adică la cetățenii din zona rurală…
Încă de la începutul anului 2022 am transmis adrese și întrebări parlamentare către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale solicitând modificarea Anexei 4 din HG nr. 51/2011, astfel încât românii din mediul rural să primească ajutorul de care au nevoie cu adevărat. Dar PSD mimează, ca întotdeauna, „ajutorul”.
Deși în luna Martie a anului 2022, răspunsurile primite au menționat că există un proiect de modificare al HG nr. 51/2011 și că se „ocupă” Guvernul, acesta nu a fost publicat nici până în prezent, deși iarna “bate la ușă”.
Recent, am transmis încă o solicitare care pune pe masa noului ministru al muncii și solidarității sociale această problemă și sper că aceasta să aibă înțelepciunea să ia decizia corectă pentru români. Oricum ar fi, noi vom continua demersurile pentru modificarea acestor reguli, pentru că la Forța Dreptei ne-am propus să nu lăsăm pe nimeni în urmă!