Minciunile USL au picioare scurte

de | iun. 7, 2022 | Administraţie publică | 0 comentarii

Ieri a fost Ziua Mediului în #România. Multe poze frumoase, acțiuni de ecologizare, plantări de copăcei și multe, multe promisiuni pompoase. Numai că acestea se uită repede de cei care le fac, însă nu de toată lumea. Uitați ce promitea ministrul mediului Tanczos Barna anul trecut, în compania președintelui Consiliului Județean Constanța Mihai Lupu, a primarului Vergil Chițac și a prefectului Silviu Coșa:
„în ceea ce privește împădurirea, am stabilit împreună cu colegii noștri de la Direcția Silvică că în următoarele două luni vor fi inventariate terenurile degradate din localitățile județului #Constanța, astfel încât la sfârșitul lunii iulie (2021) să avem un inventar al terenurilor care pot fi împădurite. Județul Constanța nu e un județ cu o suprafață semnificativă de pădure, undeva la 5% se situează procentul de teren forestier în acest județ și fără dar sau poate, este nevoie de păduri noi în această regiune”.
Nu vă gândiți că îi durea așa de tare de județul nostru, însă în urma mai multor adrese făcute de mine
➡️ adresa 331A/16.02.2021
➡️ adresa 507A/02.03.2021
➡️ adresa 1325A/04.05.2021
ministrul Mediului a decis să ne facă o vizită și împreună cu autoritățile locale și județene să ne promită că va rezolva această problemă…
Ca să înțelegeți mai bine cât de tare s-au implicat autoritățile în ultimii ani în acest domeniu, vital pentru noi toți: Direcția Silvică Constanța, în perioada 2003 – 2007, a plantat 3611 ha, constituite în perimetre de ameliorare, dar din 2007 până în prezent, nu au mai fost efectuate astfel de operațiuni. Aceste perimetre se realizează pentru a salva și a putea pune în valoare terenurile degradate și neproductive.
Conform art. 5 din Legea 100/2010, privind împădurirea terenurilor degradate, stabilește clar faptul că „Identificarea, delimitarea și constituirea perimetrelor de ameliorare la nivelul localităților se fac de o comisie stabilită prin ordin al prefectului, la propunerea directorului executiv al direcției pentru agricultură și dezvoltare rurală.” Deci prefectul, prezent la acea întâlnire, ar fi trebuit să inițieze acele comisii..
Conform Regulamentului privind stabilirea grupelor de terenuri care intră în perimetrele de ameliorare, art.3 alin. 2, „Cererea sau sesizarea de constituire a unui perimetru de ameliorare se poate face de către direcția pentru agricultură județeană sau a municipiului București, ocolul silvic, agenția județeană/teritorială pentru protecția mediului, proprietarul terenului degradat sau alte persoane fizice ori juridice interesate și se depune la sediul primăriei comunei, orașului sau municipiului.” Deci Direcția Silvică Constanța ar fi trebuit, de acum UN AN, să dea drumul la treabă pe acest subiect…
Nu s-a mai auzit nimic de treaba aceasta. Însă pentru a nu acuza fără probe, astăzi voi trimite o nouă solicitare către Ministerul Mediului și Prefectura Constanța pentru a lămuri mai exact această speță și îi voi întreba mai exact următoarele:
➡️ Când a fost emis ordinul prefectului privind crearea comisiei prevăzute de art. 5 din Legea nr. 100/2010? ➡️ Dacă această comisie a fost creată, care este rezultatul activității sale?
➡️ A fost întocmită o situație privind suprafața totală a terenurilor degradate la nivelul județului Constanța până la finalul lunii iulie a anului 2021?
➡️ Câte propuneri privind identificarea și delimitarea terenurilor degradate, în vederea includerii acestora în perimetre de ameliorare, au fost înaintate unităților administrativ teritoriale de către Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Constanța de la intrarea în vigoare a Legii 100/2010? Care sunt aceste unități administrativ teritoriale?
➡️ Câte contracte de finanțare care au ca obiect împădurirea unor suprafețe aflate pe raza județelor Constanța au fost încheiate în cadrul Submăsurii 8.1 – “Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurire.”
➡️ Ce activități a desfășurat Ministerul Mediului, prin Direcția Silvică Constanța pentru ameliorarea terenurilor degradate din județul Constanța în ultimele 12 luni?
În România avem parte de fenomene de deșertificare care se amplifică de la an la an datorită schimbărilor climatice. Ce s-a întâmplat la #Nuntași acum doi ani, când un lac de peste 800 de hectare s-a evaporat în doar câteva zile, se poate repeta oricând. Dar și putem preveni astfel de fenomene extreme prin plantări masive și perimetre de ameliorare! Soluții există!
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, ȋn 2014, în România erau 495 de mii de hectare de terenuri degradate și neproductive care ar putea să fie valorificate prin împădurire, prin includerea acestora în perimetre de ameliorare. Cu toate acestea, conform datelor făcute publice în Inventarul Forestier Naţional, ȋn Romȃnia procentul suprafețelor împădurite este de doar 29,62%, în timp ce media UE este de 43%…

Sursa foto: Constanta.TV

%d blogeri au apreciat: