Ministrul Sănătăţii interpelat de deputații PNL Constanța

de | sept. 28, 2017 | PNL Constanţa, sănătăte | 0 comentarii

Nu este un mister faptul că sistemul de sănătate este la pământ în România, însă în județul Constanța problema devine din ce în ce mai gravă. Oameni care au contribuit toată viața lor la bugetul sistemului de sănătate nu pot beneficia de îngrijire medicală adecvată atunci când au mai mare nevoie. Cu toate că presa constănțeană a semnalat de foarte multe ori, de-a lungul timpului, problemele apărute, Ministrul Sănătăţii nu a luat măsurile necesare pentru a le remedia. Mai mult decât atât, unicul centru pentru îngrijiri paliative din sud-estul României a fost închis luna aceasta.
Din aceste motive, deputații Partidului Național Liberal filiala Constanța, Bogdan Huțucă și Robert Boroianu, au depus săptămâna aceasta două interpelări către Ministrul Sănătăţii, solicitând măsuri urgente pentru a preveni un dezastru pentru bolnavii cu cancer. Aceste interpelări trebuie să constituie doar un prim pas, necesar de altfel, însă este nevoie de o acțiune directă și imediată a celor de la conducerea Ministerului Sănătăţii și a Direcției de Sănătate Publică a județului Constanța. Chiar dacă a trecut demult vremea vorbelor, din păcate până acum, factorii de decizie nu au făcut nimic iar lucrurile se înrăutățesc în județul nostru.

Interpelare adresată domnului Florian-Dorel BODOG, Ministrul Sănătăţii din partea domnului Bogdan Huțucă, deputat PNL de Constanța

Obiectul interpelării: Constanța este privată de funcționarea unei secții publice de radioterapie
Stimate domnule ministru,
Vă interpelez cu privire la o situație de sănătate publică deosebit de gravă din Constanța. În ciuda faptului că județul Constanța este pe lista celor mai mari județe din țară, atât ca populație, cât și ca suprafață, acesta nu deține în acest moment și nu a avut în ultimii doi ani o secție funcțională de radioterapie în cadrul Spitalului de Urgență Județean Sfântul Apostol Andrei din Constanța.
Fără să speculez asupra condițiilor care au pricinuit producerea unui prejudiciu extrem de grav bolnavilor de cancer din județ și familiilor acestora, vă transmit că situația în care s-a ajuns este de-a dreptul inacceptabilă, mai ales din cauza faptului că, recent, singurul centru de îngrijire paliativă pentru bolnavii oncologici din oraș a fost închis.
În timp ce alte orașe, precum Timișoara sau Sibiu, au reușit să achiziționeze aparate performante de radioterapie și să acorde, chiar și gratuit, tratamentele necesare bolnavilor oncologici, constănțenii sunt nevoiți să se deplaseze până în București pentru a putea beneficia de ședințele de radioterapie, în cazul în care nu apelează direct la serviciile medicale private disponibile în oraș.
Studiind prețurile la care alte spitale de stat din țară au reușit să procure aparatura necesară funcționării unei secții de radioterapie, am ajuns la concluzia că acestea variază între 1,6 și 3 milioane de euro.
În calitate de vicepreședinte al Comisiei de Buget din Camera Deputaților vă propun, domnule ministru, ca la proxima rectificare bugetară să țineți cont de situația mai sus menționată și să prevedeți alocarea fondurilor necesare pentru dotarea Spitalului Județean de Urgență Constanța cu o secție nouă de radioterapie.
Domnule ministru,
După cum bine știm, bolnavii de cancer se luptă, din păcate, cu o boală cumplită, adesea neiertătoare pentru mulți dintre ei. În aceste condiții, consider că pacienții nu ar trebui să mai poarte încă o luptă, și anume aceea cu sistemul de sănătate din România și, prin urmare, vă solicit respectuos să țineți cont de propunerea mea și să dispuneți, cu maximă celeritate, soluționarea acestei probleme semnalate, știind că fiecare clipă pierdută poate însemna încă o viață chinuită sau chiar irosită pe drumul Constanța – București.

Interpelare adresată domnului Florian-Dorel BODOG, Ministrul Sănătăţii de către domnul Aurel-Robert BOROIANU, deputat PNL de Constanța

Obiectul interpelării: închiderea Centrului „Casa Soarelui”, singurul centru de îngrijire paliativă din Constanţa
Stimate domnule ministru,
Singurul centru de îngrijire paliativă din Constanţa, și anume „Casa Soarelui” își închide porțile deoarece Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța nu a mai prelungit contractul de închiriere al imobilului în care și-a desfășurat neîntrerupt activitatea centrul respectiv, timp de peste 10 ani.
În acest moment, Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui“ se află în imposibilitatea de a mai obține avizele necesare funcționării din motivul mai sus menționat. Începând cu data de 1 septembrie 2017, bolnavii de cancer, beneficiari ai serviciilor socio-medicale ai Centrului „Casa Soarelui“, sunt puși într-o situație inacceptabilă din punctul meu de vedere.
Aș vrea să vă atrag atenția asupra faptului că, încă de la înființarea centrului, o echipă de oameni profesioniști și dedicați au reușit să pună pe picioare un sistem care le-a oferit bolnavilor atenția și grija de care au nevoie – probabil – în ultimele clipe de viață, iar toată această muncă a fost prestată non-profit. În urma contractului încheiat de acest centru de îngrijiri cu Casa de Asigurări de Sănătate, fondurile au fost direcționate către plata personalului medical, către întreținerea imobilului și către asigurarea materialelor medicale.
Mai mult decât atât, Fundația Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui” a amenajat clădirea și tot ceea ce presupune pentru ca aceasta să poată fi funcțională. Repet, toate acestea fiind non-profit! Și acest lucru a fost făcut numai în beneficiul pacienților cu probleme oncologice pe care, în prezent, până la soluționarea situației menționate, Direcția de Sănătate Publică din Constanța i-a lăsat pe drumuri.
În acest sens, vă solicit, domnule ministru, să luați toate măsurile necesare, în regim de urgență, pentru soluționarea acestei probleme, respectiv prin cedarea imobilului în care și-a desfășurat activitatea Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui” spre administrare Consiliului Județean Constanța, unde, poate, am găsi o rezolvare mai rapidă a situației.
În același timp, doresc să întreb pe Ministrul Sănătăţii, dacă avea cunoștință de acest caz și cum a fost posibil să se ajungă aici, fără să fie găsită din timp, de către cei abilitați, o soluție corectă pentru îngrijirea bolnavilor afectați de o boală atât de neiertătoare cum este cancerul.
Din anul 2003 și până în acest an s-au găsit soluții pentru ca Centrul de Îngrijire să funcționeze. Nu înțeleg, domnule ministru, ce s-a putut întâmpla de această dată și care sunt motivele reale pentru care Direcția de Sănătate Publică Constanța, aflată în subordinea dumneavoastră, refuză să prelugească un contract care a funcționat de peste 10 ani.
În final, vă solicit, cu deosebit respect, să atașați răspunsului la prezenta interpelare, o copie a contractului de închiriere, precum și a tuturor actelor adiționale, dintre Direcția de Sănătate Publică din Constanța și Centrul Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui”.
Deputații PNL Constanța au fost de asemenea semnatarii moțiunii simple pe Educație, un alt domeniu distrus de guvernarea iresponsabilă a PSD-ului, pe care vă invit să o citiți aici: bogdanbola.ro/romania-fara-educatie-de-calitate-este-o-romanie-saraca/363
%d blogeri au apreciat: