S-a scris foarte mult în presă despre centrul de îngrijiri paliative „Casa Soarelui”, unicul de acest fel din sud-estul țării și despre închiderea acestuia săptămânile trecute.  Acum, bolnavii sunt nevoiți să meargă în alte județe, unde locurile sunt oricum insuficiente, situația fiind una tragică la nivelul întregii țări.

În România, 150.000 de persoane au nevoie anual de îngrijiri paliative. Însă centre specializate sunt doar 79, dintre care doar 19 de stat, numărul fiind total insuficient. De exemplu, la secția de oncologie a Spitalului Județean Constanța sunt 25 de paturi, însă pacienții nu primesc îngrijiri paliative.

Motivele închiderii sunt multiple și nu le vom mai discuta acum, deoarece acestea au fost îndelung dezbătute în presă. Chiar dacă o echipă de oameni profesioniști și dedicați au reușit să pună pe picioare un sistem care le-a oferit bolnavilor atenția și grija de care au nevoie, chiar dacă s-a amenajat clădirea pentru ca aceasta să poată fi funcțională, iar toată această muncă a fost prestată non-profit, centrul a fost închis la începutul lunii septembrie.

Noi, ca politicieni, trebuie sa găsim rezolvări concrete și trebuie să colaborăm pentru ca județul nostru să nu fie privat de un astfel de centru. Din păcate, nu toți cei care sunt factori de decizie politică înțeleg să facă acest lucru, preferând demagogia și maimuțăreala în mass-media, fiind numiți, pe bună dreptate, „jucători de bambilici politic”. Să folosești durerea și disperarea unor oameni, pentru a mai câștiga niște voturi, mie personal mi se pare innaceptabil.

Acum aproximativ trei săptămâni, deputații liberali de Constanța, Bogdan Huțucă și Robert Boroianu, formulau două interpelări către Ministrul Sănătății, solicitând măsuri urgente pentru a preveni un dezastru pentru bolnavii cu cancer. Aceste interpelări au constituit doar un prim pas, necesar de altfel, însă este nevoie de implicarea directă și imediată atât a celor de la conducerea Ministerului Sănătății cât și a Direcției de Sănătate Publică a județului Constanța. Dacă doriți să vizionați cele două interpelări, puteți accesa următorul link: https://bogdanbola.ro/ministrul-sanatatii-interpelat-de-deputatii-pnl-constanta/418

Săptămâna aceasta, un nou pas a fost făcut pentru centrul de îngrijiri paliative Casa Soarelui. Deputatul liberal Bogdan Huțucă a lansat tuturor parlamentarilor constănțeni invitația la o dezbatere deschisă pe tema sistemului de sănătate din județul Constanța. Considerând că, în acest prim an de mandat, a lipsit total dialogul transpartinic pe problemele reclamate de constănțeni și că toți parlamentarii constănțeni, indiferent pe listele cărui partid au candidat, sunt datori să dea în schimbul încrederii electorale, responsabilitate și implicare, acesta îi așteaptă la o discuție deschisă la Palatul Parlamentului, astăzi la ora 15:30. Aici puteți vedea invitația transmisă: https://www.facebook.com/BogdanHutuca/photos/a.463475153823150.1073741828.370816919755641/615683495268981/?type=3&theater

De asemenea, liderul consilierilor județeni liberali și președintele organizației municipale a PNL Constanta, George Muhscină, a pregătit proiectul de hotărâre prin care propunem Consiliului Județean să preia în administrare centrul de îngrijiri paliative Casa Soarelui. Astfel:

1. Nu mai este nevoie de un alt contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (Spitalul are deja acest parteneriat definitivat).
2. Nu mai sunt necesare acreditări pentru fundații sau asociații de profil. Nu se mai pune problema de utilitate publică (Spitalul reprezintă deja o unitate de Sănătate Publică).
3. Secția de oncologie din cadrul spitalului știe poate cel mai bine problemele pacienților oncologici.
4. Serviciile medicale paliative vor fi, ca și până acum, publice (gratuite).

Pentru mai multe informații: http://georgemuhscina.ro/portfolio/reinfiintarea-casei-soarelui-centru-de-ingrijire-paliativa-se-poate/

Deci DA, se poate să avem o abordare constructivă și să avem o atitudine normală în încercarea de a rezolva problemele cu adevărat grave ale constănțenilor!

%d blogeri au apreciat: