Jaf legal, cu toate permisele luate – lângă nisipul plajei din Corbu, în zona rezervației biosferei Deltei Dunării (#ARBDD), au început să se înalțe, de curând, mai multe vile. Construcțiile aparțin aceluiași investitor care a luat aviz de construire de la mai multe instituții, printre care și Primăria din Corbu.
Un colț de rai cu nisip fin, ape limpezi și o liniște întreruptă doar de zgomotul valurilor, plaja din Corbu își trăiește ultimele momente de sălbăticie. În buza mării, muncitori aduși, unii din Turcia, ridică un complex turistic de lux, cu 18 imobile mari. Părerea mea: corupție și foarte multă nepăsare. Și da, reprezentanții acestor instituții aveau tot dreptul să dea aviz NEGATIV unei astfel de construcții, dar nu asta s-a vrut! Niște oameni mizerabili, din păcate!
Legea spune că, în aceste locuri protejate, construcțiile care afectează habitatul nu sunt permise și totuși investitorul, spun cei de la primăria din localitate, a obținut avizele. Atât de la Agenția pentru Protecția Mediului, de la Rezervația Biosfera Delta Dunării cât și, într-un final, de la Primăria Corbu.

Am depus o solicitare expresă către Guvernul României și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în vederea trimiterii Corpului de Control al Ministerului pentru a verifica modalitatea prin care s-au dat acele avize:

Vă solicit pe această cale trimiterea de urgență a corpului de control al primului-ministru și al Ministerului Mediului pentru a verifica legalitatea acordării avizelor de către Agenția pentru Protecția Mediului Constanța și de către Administrația Rezervației Biosfera Delta Dunării cu privire la începerea construcției complexului turistic de lux, cuprinzând 18 imobile de mari dimensiuni, situat pe plaja sălbatică din localitatea Corbu.
Acest adevărat colț de rai, una dintre puținele plaje virgine (dacă mai putem spune asta) de pe litoralul nostru, face parte din Rezervația Biosfera Delta Dunării și din situl Natura 2000. Cu toate acestea, A.P.M Constanța și A.R.B.D.D. au dat toate avizele (cel puțin așa s-a comunicat) necesare construirii acestui complex turistic. Înțelegem și susținem nevoia dezvoltării acestei zone, însă nu în detrimentul și prin distrugerea mediului înconjurător. Într-un material difuzat de canalul Pro Tv se vede cum fundația acelor imobile se află pe nisip!
Se știe foarte bine că în zone precum rezervațiile și siturile Natura 2000 construcțiile care afectează habitatele naturale nu sunt permise. Cunosc, personal, primari care au solicitat să monteze coșuri de gunoi sau toalete publice pentru turiști, în aceste zone și care NU au primit autorizație să le monteze, exact din acest motiv. Ministerul Mediului nu permite camparea cu cortul în zona plajei, dar permite, prin instituțiile din subordine ridicarea a 18 imobile de mari dimensiuni?
Primăria Corbu se apără astăzi spunând că au fost obligați să permită începerea construcțiilor, deoarece dezvoltatorul a prezentat toate avizele necesare emise de instituțiile subordonate Ministerului Mediului. Cum a fost acest lucru posibil? Aceasta este întrebarea la care trebuie să răspundă reprezentanții acelor instituții în primul rând nouă, constănțenilor, dar și întregii opinii publice, care este scandalizată de această siluire a naturii de către om.
Atât Guvernatorul Deltei Dunării cât și directorul Agenției pentru Protecția Mediului admit că s-au dat în trecut avizele pentru începerea lucrărilor. Cum poți susține că impactul este minim când se toarnă beton direct pe nisip, în apropierea plajei?
Acestea sunt motivele pentru care consider că este mai mult decât necesar, pentru verificarea legalității actelor depuse și avizelor date, dar și pentru a clarifica aceste aspecte în fața constănțenilor care sunt, pe bună dreptate, îngrijorați de distrugerea continuă a zonelor sălbatice din Dobrogea. Vă rog să-mi comunicați dacă veți dispune efectuarea unui control și, în cazul în care o veți face, să-mi transmiteți o copie a raportului de control.
%d blogeri au apreciat: