Proiectul de buget al Consiliului Județean Constanța ridică semne de întrebare

de | feb. 6, 2018 | Administraţie publică, PNL Constanţa, Politică | 0 comentarii

          În calitate de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Constanța, având în vedere proiectul de buget supus dezbaterii publice pe data de 15.01.2018, am solicitat săptămâna trecută președintelui Consiliului Județean Constanța și implicit, aparatului de specialitate,  să ne răspundă în cel mai scurt timp posibil la următoarele întrebări pentru a ne putea forma o imagine cât mai corectă asupra bugetului de venituri și cheltuieli.

          Acest lucru nu îl privesc ca pe o formă de atac politic, dar este ceva necesar, într-o democrație funcțională, pentru ca toți consilierii județeni să poată formula în timp util eventualele amendamente și apoi pentru a vota în cunoștință de cauză bugetul propus. Aveți aici link-ul către proiectul de buget propus dezbaterii: http://www.cjc.ro/dyn_doc/anunturi/consultare-dezbatere_publica/2018/BVC-2018.pdf

          Nefiind economist de meserie sau să am studii de specialitate în domeniul financiar, îmi vine greu să înțeleg toate mecanismele creării și colectării veniturilor la bugetul județean, asa ca voi avea o singură întrebare la acest capitol.  Mai mult de 15 milioane de lei dispar ca și venituri pentru județul nostru față de 2017 ( de la 383.969.782 la 368.338.049 în 2018) – puteți să ne argumentați scăderea încasărilor în proiectul de buget al Consiliului Județean Constanța și ce anume a determinat acest fapt?

         Dar în ceea ce privește capitolul „Total Cheltuieli”, lucrurile se complică…..

Partea I-a “Servicii publice generale”:

 • La capitolul “cheltuieli pentru servicii publice comunitare de evidență a populației”, suma alocată crește de la 2,94 milioane la 3,9 milioane lei – ne puteți spune care este motivul, dacă este o creștere a drepturilor salariale, noi angajări sau alte motive?

 

Partea a III-a “Cheltuieli social-culturale”:

         La capitolul “Învățământ” se prevede o scădere a bugetului de cheltuieli de la 37,43 milioane la 15,87 milioane.

 • Această scădere este datorată faptului că drepturile salariale ale profesorilor din învățământul special au trecut din grija Consiliului Județean în grija Inspectoratului Scolar Județean sau există și un alt motiv?
 • Care este motivul pentru care la acest capitol sumele, care scad dramatic, sunt atât de disproporționat alocate – 3,1 milioane pentru învățământul special și 12,69 milioane sunt trecute la “alte cheltuieli”? Ce reprezintă aceste “alte cheltuieli”, care sunt subordonate, potrivit proiectului de buget, la “alte cheltuieli de funcționare”? De asemenea, vă solicităm să ne prezentați și documentația care a stat la baza alocării acestei sume, de 4 ori mai mare decât cea care are o destinație directă.
 • De ce la capitolul “cheltuielile secțiunii de dezvoltare” cheltuielile prevăzute pentru învățământul special sunt doar de 168.536 lei (la jumătate față de anul trecut)? Nu există niciun proiect din partea Consiliului Județean Constanta de a dezvolta și îmbunătăți actul de educație al celor cu nevoi speciale? La acest capitol intră și bugetul de investiții pentru unitățile de învățământ speciale?
 • Consider că este nevoie de mai mai multă implicare, coordonare și de mai mult interes pentru acest capitol, mai ales având în vedere nivelul educației la nivel național (am mai scris despre acest subiect: https://bogdanbola.ro/romania-fara-educatie-de-calitate-este-o-romanie-saraca/363 ).

          La capitolul “Sănătate”,ne bucură foarte mult faptul că a fost alocat un buget mai mare cu 4 milioane de lei față de 2017, ajungând la peste 24 de milioane. Bugetul alocat spitalelor generale crește mai mult de două ori față de anul trecut (de la 7,4 milioane la aproape 16 milioane), în timp ce la “alte cheltuieli” bugetul scade simțitor (de la 11,74 milioane în 2017 la 7,29 milioane).

 • Puteți să ne prezentați motivul care a stat la bază creșterii cheltuielilor de funcționare, de la 4,5 milioane în 2017 la 7,2 milioane în 2018?
 • Care este planul de dezvoltare al spitalelor generale în 2018, având în vedere că cheltuielile la acest capitol cresc de la 5,5 milioane la 11,6 milioane în 2018?
 • Ce investiții își propune CJC în acest an care să justifice o astfel de creștere a cheltuielilor?
 • De asemenea, suma de 5,49 milioane lei, prevăzută la “alte cheltuieli pentru dezvoltare”, este previzionată în vreun fel, aveți un set de proiecte la care v-ați gândit?

          La capitolul “Cultură, religie și recreere”, bugetul de cheltuieli al Consiliului Județean Constanța este de 63,71 milioane lei, sensibil la fel ca cel de anul trecut.

 • Ciudat este faptul că la secțiunea de “cheltuieli pentru dezvoltare”, bugetul a crescut de la 18,99 milioane în 2017 la 24,2 milioane în 2018, însă bugetate defalcat sunt doar 2,2 milioane (muzee, biblioteci, instituții publice de spectacole) restul de aproape 22 de milioane fiind trecute la “alte cheltuieli”. De ce această discrepanță, de ce nu sunt bugetate direct? Ce acțiuni de dezvoltare/promovare/investiții au fost gândite de către Consiliul Județean pentru a justifica existența unei astfel de sume la capitolul “alte cheltuieli de dezvoltare”?
 • La secțiunea “Instituții publice de spectacole și concerte” avem bugetată suma de 7,8 milioane lei. Vă rugăm să ne prezentați lista de spectacole pe care dorește Consiliul să le sprijine în anul 2018 și sumele defalcate pentru fiecare! De ce nu cautăm să facem niște colaborări în acest domeniu, cu diferiți sponsori, iar fondurile bugetate să treacă la capitolul investiții/dezvoltare. Sunt convins că autoritățile locale și comunitățile sărace din județ ar aprecia acest fapt mult mai mult decât niște concerte sau spectacole.
 • Vă solicit să ne prezentați bugetul defalcat pentru secțiunea “Scoli populare de arte și meserii”. Suma acordată acestor scoli este una destul de mare (6,5 milioane lei) din care aproape toate fondurile se duc pe cheltuielile de funcționare ( aproape 6,3 milioane lei) și doar 270.000 pentru dezvoltarea acestora.
 • Cum se justifică tăierea de buget de la 7 milioane la 3 milioane pentru secțiunea “Sport”? Ce anume s-a decis Consiliul Județean să nu mai susțină la această secțiune? De asemenea, cele 3 milioane pentru ce anume sunt prevăzute ? Speranța noastră este că acești bani să fie repartizați pentru promovarea sportului de masă, nu pentru salariile unor jucători, așa cum a mai fost cazul în trecut.
 • De ce nu există niciun fel de sprijin financiar pentru secțiunile “Centre pentru conservarea și protejarea culturii tradiționale” și nici pentru “Consolidarea și restaurarea monumentelor istorice”? Cheltuielile bugetate ale Consiliului Județean Constanța sunt 0 (zero) și cu toate acestea, ne dorim implementarea unor programe de turism care sa atragă tot mai mulți turiști în județul nostru și în afara sezonului estival… Avem unul dintre cele mai frumoase și captivante județe din țară, dar în afara celor trei luni de vară nu alegem să punem nimic în valoare.
 • Pentru secțiunea “Tineret”, avem o creștere fabuloasă față de anul trecut, când bugetul de cheltuieli era 0, iar acum este 200.000 lei. Cum justificați suma ridicolă pentru acest capitol și care sunt programele de tineret pe care doriți să le finanțați din această sumă? Nu credeți că am putea începe implementarea unor programe de incluziune socială, poate chiar a unui program județean de antreprenoriat pentru tinerii din mediul rural? Sper doar, din tot sufletul, să nu considerați și dumneavoastră, domnule Președinte, că “program de tineret” înseamnă doar a împărți pliante.
 1. Pentru secțiunea “Servicii religioase”, vă rugăm să ne prezentați motivul pentru care cheltuielile la acest capitol cresc cu 2 milioane de lei, de la 5,2 milioane în 2017 la 7,1 milioane în 2018! Aici vorbim despre o angajare suplimentară de personal sau despre măriri de salarii?
 • Persoanele respective sunt angajate ale Consiliului Județean Constanța și dacă nu, avem acces la contractele lor de muncă, prin care să se facă dovada faptului că această cheltuială este justificată? Din acest motiv, vă solicităm lista cu personalul non clerical și salariile pe care fiecare dintre aceștia le primesc.
 • De asemenea, vă rugăm să ne prezentați bază legală pe care se întemeiază aceste cheltuieli (lege, hotărâre de guvern, acord între CJC și Arhiepiscopia Tomisului).
 • Alte cheltuieli în domeniile culturii, recreerii și religiei” – 25,9 milioane de lei, adică aproape 10% din bugetul total pentru acest domeniu. De ce atât de mare bugetarea aici? Există proiecte care sunt în atenția Consiliului Județean Constanța pentru a fi duse la bun sfârșit în 2018 și dacă da, ni le puteți pune la dispoziție? Care este scopul pentru care aproape sase milioane de euro sunt bugetate la “alte cheltuieli”, văduvind alte capitole mult mai importante de finanțări adecvate?

          La capitolul “asigurări și asistență socială”, bugetul de cheltuieli al Consiliului Județean Constanța crește de la 171 milioane la 181 de milioane, în principal pentru “asistență socială pentru familie și copii”.

 • Domnule Președinte, această creștere se datorează unui număr mai mare de asistați sociali sau creșterii cuantumului ajutorului social? Ne puteți pune la dispoziție modalitatea de calcul prin care s-a ajuns la aceasta sumă?
 • Vă atrag atenția și asupra subsecțiunii “unități de asistență medico-sociale”Aceasta este bugetată aici cu 3,6 milioane, dar și la capitolul “Sănătate” cu 1,1 milioane lei (unități medico-sociale). Este vorba de o greșeală sau discutăm despre instituții diferite, cu rol diferit? Dacă discutăm despre lucruri diferite, vă rugăm să ne precizați și care unități medico-sociale sunt bugetate pentru fiecare secțiune în parte.
 • Dacă în 2017 bugetam cantinele sociale cu 500.000 lei, anul acesta nu mai acordăm nicio finanțare. Nu credem că bugetul Consiliului Județean va fi salvat făcand această economie, drept urmare vă solicităm să ne spuneți de ce am ales să oprim finanțarea acestor cantine (s-a dispus cumva închiderea acestora, nu veneau persoane nevoiașe, etc).

Partea a IV-a – Servicii și dezvoltare publică, locuințe, mediu și ape

         Creșterea acestui capitol de cheltuieli este spectaculoasă față de 2017, de la 7,3 milioane la 29,1 milioane în 2018.

 1. Pentru “locuințe, servicii și dezvoltare publică” suma bugetată este de 7,2 milioane lei, toată introdusă la “alte cheltuieli”. De ce aici și de ce în acest cuantum? Vă rugăm să ne indicați finalitatea acestei bugetări.
 • Vă rugăm sa ne spuneți de ce bugetăm cheltuielile de dezvoltare la secțiunea “alte cheltuieli cu domeniile locuințelor, serviciilor și dezvoltării comunale” cu suma de 1.5 milioane? Ce anume ați prevăzut în acest segment?
 1. La capitolul “Protecția mediului” subcapitol “colectarea, tratarea și distrugerea deșeurilor” bugetul este de 21,2 milioane lei, față de 1 milion în 2017!! De ce această creștere, există vreo schimbare legislativă în domeniu sau un proiect care să fie propus spre finanțare în 2018, în baza căruia s-a prevăzut această sumă?
 • Având în vedere faptul că bugetul de funcționare la capitolul “protecția mediului” pe 2018 este 0, vă rugăm să ne spuneți care este destinația celor 21 milioane de lei din secțiunea “cheltuielile pentru dezvoltare”?

 

Partea a V-a – Acțiuni Economice ale Consiliului Județean Constanța– bugetul pentru cheltuieli este de 98 milioane lei, aproape egal cu cel din 2017.

 1. Inexplicabil, nu există buget pentru “prevenire și combatere inundații și ghețuri”, “programe de dezvoltare regională și social”, “stimularea întreprinderilor mici și mijlocii”, “măsuri active de combatere a șomajului”!!! Cum este posibil așa ceva, de ce nu există niciun leu pentru aceste activități? Puteți să explicați de ce nu există nici măcar un singur proiect pentru fiecare dintre aceste activități, care sunt VITALE dezvoltării județului și bunăstării constănțenilor noștri?
 2. Nici secțiunea “agricultură, piscicultură, silvicultură și vânătoare” nu reprezintă vreun interes pentru Consiliul Județean, fiind bugetată doar cu 527.131 lei față de 3,2 milioane în 2017. De ce a mai fost bugetat atunci, ne putem întreba, mai ales că lipsa de imaginație în crearea bugetului este subliniată din nou prin atribuirea acestei sume la capitolul “alte cheltuieli”. Chiar și așa, vă rugăm să ne spuneți pentru ce a fost bugetată această sumă la “alte cheltuieli” și ce proiect se are în vedere de către CJC?

         “Transporturi” – bugetul de cheltuieli al Consiliului Județean Constanța pentru anul 2018 este de 97,5 milioane lei, cu aproximativ trei milioane mai mult fata de 2017.

 • Pentru “Drumuri și poduri” avem 75 milioane și la “alte cheltuieli” suma de 22,4 milioane lei. De ce această sumă la “alte cheltuieli”? Cum se justifică această sumă pentru anul 2018, având în vedere că în 2017 erau bugetați doar 345.745 lei la acea secțiune? Care este motivul acestei creșteri spectaculoase?
 • Au fost transmise adrese către primăriile din județ pentru a li se solicita puncte de vedere în acest sens?
 • Există o listă de drumuri județene care sunt deja planificate pentru reabilitare și modernizare?

Toate aceste date, domnule Președinte, au fost extrase din Bugetul Propriu de Venituri și Cheltuieli pe anul 2017 (Hotărârea nr. 81/31.03.2017) și din proiectul de Buget Local de Venituri și Cheltuieli pe anul 2018, supus dezbaterii publice pe site-ul Consiliului Județean Constanța. Toate informaţiile solicitate consider că sunt necesare tuturor consilierilor judeţeni, care doresc să aibă o imagine cât mai clară asupra a ceea ce urmează să votăm și asupra modului în care urmează să cheltuim banul public în anul 2018.

În lipsa răspunsului, ce este necesar a fi furnizat transparent şi complet, reprezentanţii aleşi ai cetăţenilor nu pot identifica soluţiile optime de remediere a multiplelor probleme cu care se confruntă judeţul nostru. Concluzionând, domnule Președinte, vă rugăm să ne puneţi la dispoziţie în cel mai scurt timp posibil datele si documentele solicitate, în spiritul liberului acces la informaţii cu caracter public, mai ales în condiţiile în care toate aceste informaţii sunt vitale pentru generarea de soluţii concrete, nu doar ipotetice, pentru problemele reale şi stringente ale comunităţii noastre.

În aşteptarea răspunsurilor necesare consilierilor judeţeni PNL, pentru a ne putea desfăşura liber, neîngrădit şi democratic activitatea politică, vă asigurăm de întreaga noastră implicare în definitivarea unui buget care să slujească pe deplin interesele tuturor locuitorilor și administraţiilor locale din judeţul Constanţa.

 

%d blogeri au apreciat: