Spunem STOP fenomenului vizelor de flotant pentru înscrierea în învățământul preuniversitar!
Am propus eliminarea acestor vize și am inițiat în acest sens, în Parlamentul României, completarea art. 19 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 cu următorul text: ‘înscrierea şi înmatricularea în învăţământul preşcolar şi primar a elevilor se face la unitatea de învăţământ cea mai apropiată de locuinţa copilului, definită potrivit art 92 şi art. 496 din Legea nr. 287 din 17 iulie 2009 privind Codul civil”.
Acest fenomen a dus la situații absolut aberante: copiii care locuiesc lângă o școală sunt mutați la școli îndepărtate, pentru că nu mai au loc de cei care își fac în mod fictiv viză de flotant. Este aberant și acest fenomen trebuie să înceteze! Copilul trebuie să meargă la școala apropiată de locuința sa, nu la școala apropiată de casa de vacanță sau locuința fictivă a unuia dintre părinți.
Din păcate, Ministerul Educației a permis și permite în continuare această fraudă. De exemplu, pentru înscrierea în anul școlar 2022/2023, Ordinul Ministerului Educației 3.445/2022 (metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar) prevede faptul că prin domiciliu se înțelege inclusiv reședința.
Prin urmare, Ministerul Educației promovează fenomenul vizelor de flotant deoarece interpretează abuziv Codul Civil în ceea ce privește domiciliul (acolo unde aceasta declară că îşi are locuinţa principală, confom Codului Civil). Iar asta se întâmplă chiar dacă cei din conducerile școlilor constănțene se plâng că, din cauza acestui fenomen, au trebuit să renunțe la biblioteci, laboratoare sau chiar și cancelarii pentru a face loc celor care se folosesc de acest tertip…
Trebuie să lăsăm ipocrizia deoparte și să ne decidem: ori desființăm sistemul circumscripțiilor școlare, și Min. Educației vine cu o propunere despre modul în care ne înscriem copiii la școală, ori oprim „afacerea” vizelor de flotant. Chiar dacă vorbim aici doar de grădiniță și de învățământul primar…
Voi ce credeți? Cât mai ținem copiii în containere? Terminăm odată cu jmekeria asta românească sau ne facem și aici că nu contează, că interesul general, al comunității nu contează față de interesul personal?