Stoparea traficului de deșeuri ilegal. Soluțiile pe care le propunem.

de | ian. 15, 2022 | Mediu | 0 comentarii

➡️ Pe data de 07 decembrie, am depus o inițiativă legislativă în Parlament prin care solicitam Ministerului Mediului, printre altele, reducerea numărului punctelor de trecere a frontierei pentru deșeuri de la 77 la 15.
➡️ Pe data de 09 decembrie, Ministerul Mediului anunță că va adopta o Hotărâre de Guvern pentru limitarea acestor puncte de trecere a frontierei.
➡️ Pe data de 17 decembrie, Guvernul adoptă o Hotărâre privind aceste puncte prin aplicarea Regulamentului Parlamentului European și al Consiliului nr 1013/2006 privind transferul de deșeuri.

📌 Hai că e bine, au trecut „doar” 15 ani de când puteam să blocăm mult mai bine transferul ilegal de deșeuri…și Statul a dormit în bocanci. Și sigur că da, e doar o „coincidență” că Ministerul Mediului a ieșit la doar două zile după ce am făcut publică inițiativa noastră de a spune „STOP” intrării necontrolate a deșeurilor în România. O întâmplare fericită și atât…

Oricât de mult mă bucur că, în sfârșit, Ministerul a făcut ce promitea de ani de zile (domnul ministru Tanczos Barna spunea asta încă de la prima sa investitura ca ministru), am o singură teamă. Inițiativa depusă de mine în Parlament, înainte să sară Ministerul ca ars, nu cuprindea doar măsura reducerii punctelor de frontieră, ci un pachet de proiecte prin care să reducem la maxim intrarea deșeurilor în țară și să înnăsprim măsurile luate împotriva celor care încalcă legislația de mediu.

Dintre măsurile propuse de mine și colegii mei amintesc, multe dintre ele dorindu-se a fi implementate în premieră în #România:
1️⃣Introducerea pe teritoriul României a deșeurilor de orice natură, în scopul eliminării acestora, este interzisă.
2️⃣Pe teritoriul României, nu va fi permisă introducerea deșeurilor amestecate, de mai multe tipuri, nesortate sau care conțin impurități într-o proporție mai mare de maxim 1% și fără să se prezinte documente de proveniență.
3️⃣Valorificarea deșeurilor se realizează numai de către destinatar și numai în instalații de valorificare autorizate și codificate, conform prevederilor Regulamentului 1013/2006, prin procese sau activități autorizate de autoritățile publice competente, numai conform codificarii din documentele de transfer.
4️⃣Destinatarul transportului de deșeuri este obligat să dețină, în stare de funcționare în parametri normali, o instalație de valorificare autorizată pentru operațiunile de valorificare și codurile de deșeuri recepționate, cu ajutorul căreia să valorifice obligatoriu întreaga cantitate de deșeuri, ce face obiectul transportului.”
5️⃣Veniturile realizate de operatorul economic pe perioada în care a funcționat fără deținerea autorizațiilor de mediu corespunzătoare se confiscă, acest fapt urmând a fi consemnat în procesul-verbal emis de comisarii Gărzii Naționale de Mediu și măsura va fi dusă la îndeplinire de către Agenția Națională de Administrare Fiscală, actul emis în aceste condiții fiind titlu executoriu.
6️⃣În urma constatării unor abateri repetate de la legislația privind protectia mediului, odată cu aplicarea sanctiunii contraventionale a amenzii, se va putea dispune suspendarea sau chiar anularea autorizațiilor deținute, după cum urmează:
• dacă o persoană juridică săvârșește două fapte care contravin legislației de mediu într-un interval de 6 luni de la constatarea primei abateri, autorizația de mediu va fi suspendată pe o perioadă de 3 luni;
• dacă o persoană juridică săvârșește mai mult de trei fapte care contravin legislației de mediu într-un interval de 12 luni de la constatarea primei abateri, autorizațiile de mediu vor fi anulate;
7️⃣Constatarea infracţiunilor din cuprinsul legislației privind protecția mediului se poate face din oficiu de către organele de urmărire penală precum și de către comisarii special abilitați din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, cercetarea infracţiunilor făcându-se sub directa coordonare a procurorului.
8️⃣În termen de 15 zile de la adoptarea prezentei legi, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, va adopta prin ordin de ministru nomenclatorul produselor susceptibile a fi deșeuri.”

Sper ca Ministerul Mediului, chiar dacă a decis adoptarea prevederii cu cele 15 puncte de trecere a frontierei, să nu blocheze pe viitor această inițiativă, pe motiv că „s-a făcut deja”. Acest lucru s-a mai întâmplat în trecut. Mă aștept să susțină aceste demersuri care, așa cum s-a văzut săptămâna trecută, sunt mai mult decât necesare. Este important, orice ar fi, să mergem înainte cu proiectele bune pentru mediu, de care beneficiază toți românii și să le implementăm urgent!

%d blogeri au apreciat: